Ve vánočním svícnu je zakleto přání pro všechny, kteří se sejdou u štědrovečerního stolu

21. prosinec 2018

Zahradní rádce František Hlubocký v naší poradně z rozhlasové kavárny: Jak pečovat o vánoční hvězdu a další květiny, které jsou spojené s vánočním obdobím.

Bez rozkvetlé vánoční hvězdy by to nebyly ty správné svátky. Ani poté, co rostlina odkvete, se s ní nemusíte rozloučit. Naučte se ji pěstovat tak, abyste se z ní mohli těšit i příští Vánoce.

I když za typickou vánoční květinu je považována vánoční hvězda, stále větší oblibu si nachází i skromný, o to krásnější brambořík. Bramboříky pocházejí ze Středozemní a Malé Asie. Je to v podstatě vysokohorská rostlina, nepotřebuje proto vysoké teploty. Ale není mrazuvzdorný a u nás se pěstuje pouze jako pokojová rostlina.

Kvetoucí vánoční kaktus je také právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, František Hlubocký vám poradí jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

Rozhlasové vánoční cukroví od Kamily Nývltové a Františka Hlubockého

Jmelí ve vánoční výzdobě rozhodně nemůže chybět. Váže se k němu spousta pověstí, mýtů a legend. Má zajímavý způsob života i rozmnožování. Je léčivé i jedovaté, používané v moderní medicíně i léčitelství.

Jmelí do domu přináší štěstí, odvahu a lásku. Ale prý jen tomu, kdo je jmelím obdarován a ne kdo si je sám koupí. Pod snítkou jmelí se můžete zcela beztrestně s kýmkoliv líbat. Ale pozor - platí to jen o Štědrém dnu.

Logo

Málokteré rostliny prošly tolika módními vlnami jako orchideje. Jsou často spojovány se závratnými cenami, s drancováním v přírodě i pašováním. Dříve to byly rostliny bohatých, ale moderní technologie šlechtění, množení a pěstování z nich učinily naprosto běžný sortiment zahradnických center a supermarketů.

Všechny rady od Františka Hlubockého si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související