Ve středověkém skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku začaly pečlivé přípravy na zimu

14. říjen 2021 08:14

Starat se o středověké stavby s doškovými střechami není snadné. Každoročně se musí opravovat a v těchto dnech je potřeba připravit je na nadcházející zimu. Muzeum pod širým nebem Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku zahrnuje stavby s doškovými střechami a sad s původními odrůdami ovocných stromů. 

V lese je slyšet motorová pila a ve skanzenu nás přivítal mekot koz.

Čtěte také

Nejvíc práce je podle správce skanzenu Bohumíra Dragouna právě na střechách domků, které je potřeba vyspravit a některé dokonce dodělat.
„Je tady plno práce, jak vždy. To nikdy nekončí. Když se podíváte na hřeben střechy, tak nám chybí ještě pět metrů, takže už budeme mít brzy hotovo. Ale prostě se to před zimou musí dodělat. Došky připravit a navázat."

Stojíme na slámě. Takto byla dříve ve středověku ustájena zvířata?
„Tato stáj pochází z Veselí na Moravě, z nálezu pocházejícího z poloviny 13. století. A takto nějak asi vypadala. Ještě budeme zvedat a doplétat stěny na této straně trochu do větší výše, ale jinak je ten prostor velmi autentický."

V zimě sem asi foukalo, stěny jsou opletené.
„Máme tady proutěný výplet. A nevíme, jestli v tom původním nálezu byly ty stěny omazené nebo nikoliv. Možná že ano. Ale když se podíváme na ikonografické prameny ze středověku, tak vidíme, že velmi často ta zvířátka vykují hlavičkou přes plůtky a tak musela s velkou pravděpodobností tu zimu zkrátka vydržet."

My jsme oproti našim předkům velice zhýčkaní. Oni žili v úplně jiných podmínkách. A to se vlastně člověk dozví i v dalších stavbách, které tady stojí.

Skanzen se už nyní připravuje na zimu

Na stáji se musí dodělat střecha.
„Ono to vypadá, že je to jen pár došků. Ale je to hodně vysoko, takže je to poměrně náročné. A támhle na zemnici ještě opravíme hřeben střechy, to nás čeká. Musíme všechny střechy před zimou projít, aby byly v pořádku. Protože zimní období je pro ně velmi zátěžové. Musí to být v pořádku, abychom na jaře neměli žádné velké škody."

Čtěte také

„A samozřejmě nás ještě čeká ošetření stromků, protože máme novou výsadbu. Jak bylo slyšet motorovou pilu, tak příroda řádí i tady. Kůrovce jsme zahnali vodou a teď nám pro změnu nastupuje nějaká nešťastná houba na jasany, takže pořád musíme stromy dosazovat."

„Sad se musí zazimovat, ovocné stromy, které tady máme, kdoule, mišpule a oskeruše, tak to jsou v podstatě teplomilné rostliny. Musíme je tedy pořádně přihrnout. Prostě dodělat, co jsme zatím nestihli za celou sezónu. A je toho ještě požehnaně," dodává s úsměvem Bohumír Dragoun.

Návštěvníci, kteří by se ještě v letošním roce chtěli do středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku podívat, budou mít možnost do konce října. A to o víkendech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související