Ve Šternberku si můžete v expozici Ecce Homo Park zkusit pilotovat závodní formuli

14. srpen 2021

Slavná trať Ecce Homo se klikatí mezi lesy nad Šternberkem v Olomouckém kraji. Tradičně se na ní jezdí jedna z etap mistrovství Evropy a České republiky v závodech do vrchu a také závod veteránů v jízdě pravidelnosti - Ecce Homo Historic. A kdo má chuť, může si v areálu bývalého kláštera vyzkoušet závodní speciál řídit.

Nevelké město Šternberk na rozhraní Hané a Nízkého Jeseníku láká turisty řadou památek a atrakcí. Stojí tu ve středověku založený hrad doplněný technickými vymoženostmi 20. století, které tu nechali zbudovat poslední šlechtičtí majitelé z rodu Lichtenštejnů. Hlavně dětem je věnovaná Expozice času zabývající se historií poznávání a měření času. Příjemná je i procházka historickým centrem, jemuž vévodí velkolepý kostel Zvěstování Panny Marie.

Každoročně oživí dění ve městě jedna z vyhlášených etap mistrovství Evropy a České republiky v závodech do vrchu. Auta se prohánějí po známé trati, která se klikatí mezi lesy, jejíž sportovní historie sahá do roku 1905.

Ještě déle je tato prastará cesta spojena s názvem Ecce Homo odkazujícím k biblickému výjevu, ve kterém Pilát Pontský předvádí před dav zmučeného Ježíše Krista. Nejstarší socha s tímto výjevem tu prý stávala u staré zemské cesty vedoucí z Vídně přes Olomouc do Nysy a Vratislavi mezi Čabovou a Dvorci. Zmiňovaná je už v první polovině 17. století. Sochu s názvem Ecce Homo – Krista s ratolestí z počátku 18. století najdeme na sloupu v centru města na křižovatce ulic Olomoucké a Bezručovy. V hájku při vrcholu trati u cílové rovinky v místech, kudy vedla původní stará cesta, stojí velká socha Krista s trnovou korunou nesoucího kříž.

Socha Krista u cílové rovinky trati Ecce Homo

Historii a současnost, slávu i tragické nehody, které se v minulém století na trati udály, připomínají nejen pomníčky a jména zatáček, ale také expozice Ecce Homo Park v bývalém augustiniánském klášteře vedle dominantní stavby kostela. K vidění jsou tu panely s texty a fotografiemi, ukázky závodních speciálů i simulátor, na kterém si můžete zkusit virtuálně projet trať ve formuli. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio