Ve společenském centru v Rychnově nad Kněžnou začal zkušební provoz očkovacího centra

24. březen 2021 09:25

Nové očkovací centrum vzniklo v Rychnově nad Kněžnou. Jde o první podobné zařízení v Královéhradeckém kraji, vakcínu proti nemoci covid-19 lidé dostávají ve dvou sálech bývalé knihovny společenského centra. Pro první dávku si zatím přišlo několik stovek lidí. Na místě zjišťoval podrobnosti reportér Václav Plecháček.

Vnitřek společenského centra v Rychnově nad Kněžnou prošel před zahájením očkování úpravami, město za ně zaplatilo 480 tisíc korun. A dalších 300 tisíc přidal Královéhradecký kraj.

Čtěte také

Osoby, kteří přijdou k očkování, čeká nejprve registrace, následně se dostaví na jedno z očkovacích míst, těch je tu připraveno 5. U každého z nich je semafor, kde zelená barva znamená volno a červená, že lidé musí počkat.

Po aplikaci vakcíny čekají lidé v čekárně a pokud nenastanou komplikace, vyzvednou si doklad o provedeném očkování a odchází.

Centrum je kapacitně připravené očkovat až 15 tisíc klientů měsíčně, tedy zhruba 500 osob denně. Teď dostává ale dávku jen asi 300 lidí, chybí totiž vakcíny. Tohle nové očkovací centrum jich má na tento týden k dispozici jen 1000.

Pokud bude vakcín dostatek jsou tu zdravotníci připraveni očkovat od 7:00 do 19:00 hodin. Ze současného zkušebního jsou připraveni přejít na ostrý provoz od 1. dubna.

Čtěte také

Co se týče aktuální situace ohledně očkování v celém Královéhradeckém kraji, tak zdravotníci zatím vyočkovali téměř 73 tisíc dávek vakcíny, Kompletní cyklus, tedy i druhou aplikaci má za sebou 18 tisíc lidí. Většina z nich dostala vakcínu v nemocnicích, očkovací centra jsou v krajských nemocnicích, státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové i v soukromém zařízení ve Vrchlabí.

Důležitou součástí očkovací sítě budou samozřejmě také prakticky, těch je nahlášeno 200. Jsou připraveni očkovat až 50 tisíc dávek měsíčně, zatím aplikovali zhruba 7 tisíc dávek.

Plán očkovacího centra v Rychnově nad Kněžnou

Jako každé úterý do Fakultní nemocnice v Hradci Králové dorazila další dávka vakcín pro celý kraj. Podle informací z Krajského zdravotnického holdingu je to asi 4 500 dávek, tedy méně, než by byli schopni zdravotníci v Královéhradeckém kraji využít.

Spustit audio

Související