Ve Špindlerově Mlýně zraněným lyžařům pomůže ‚ski patrola‘. Doveze je do ‚medical pointu‘

30. listopad 2016

Na dojezdu černé sjezdovky ve svatopetrském areálu ve Špindlerově Mlýně vyrůstá stanice rozšířené první pomoci, takzvaný medical point. Provozovat ho bude vrchlabská nemocnice. Jde o komplex mobilních buněk s plně zařízenou ambulancí k poskytování první pomoci zraněným lyžařům a snowboardistům. Během dne bude hlídkovat přímo na sjezdovce „zdravotnická patrola“ připravená okamžitě zasáhnout, a to už od začátku nové zimní sezony.

‚Ski patrolu‘ bude tvořit zdravotnický personál spolu se službu konajícím lékařem. „Lyžařům, kteří se zraní na sjezdovce, poskytnou rozšířenou první pomoc a aktivují integrovaný záchranný systém, to znamená horskou službu, eventuálně záchrannou službu,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Vrchlabí Luděk Pelikán.

Čtěte také

Cílem je podle Pelikána ve spolupráci s horskou službou poskytnout kvalitní, rychlou a profesionální pomoc všem na sjezdovce.

„Celý proces bude funkčnější. Bude-li pacient potřebovat ošetření, vyšetření, popřípadě hospitalizaci, tak se veškerý proces urychlí a transport pacienta a zajištění bude organizováno v rychlejších sledech a komfortněji pro toho člověka,“ dodává Pelikán.

Novinka uvolní ruce horské službě

Náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš aktivitu vrchlabské nemocnice vítá. „Budeme se snažit spolupráci v rámci zkvalitnění služeb nejen rozjet, ale potom samozřejmě i rozšiřovat. Pokud se sveze zraněný ze svahu, v ošetřovně bude k dispozici lékař nebo zdravotnický záchranář. My jim ho předáme a budeme mít volné ruce a můžeme zasahovat u dalšího úrazu,“ chválí Klepš připravovanou novinku.

Čtěte také

Skiareál, který postavení medical pointu umožnil, má v úmyslu ho rozšířit i na další sjezdovky.

„V případě nehody nebo neštěstí nudou mít naši zákazníci velmi blízko k tomu, aby dostali prvotřídní péči,“ tvrdí Čeněk Jílek, ředitel skiareálu ve Špindlerově Mlýně.

Medical point by se už v příští sezóně mohl objevit například pod Medvědínem nebo pod Hromovkou.

autoři: dab , Kateřina Kohoutová
Spustit audio