Ve sněmovní delegaci na Taiwan bude i náměstek hradecké primátorky, cílem je přilákat do města firmy

9. únor 2023 09:45

Součástí sněmovní delegace, která koncem března navštíví Tchaj-wan, bude i náměstek hradecké primátorky a člen předsednictva TOP 09 Lukáš Řádek. Zahraniční pracovní cestu mu odsouhlasila rada města Hradce Králové. Nepodpořili ji jen tři radní za ODS. 

„Hlavní součástí programu v Taiwanu je veletrh zaměřený na smart cities. Myslím si, že to může pro Hradec Králové přinést nové, zajímavé a inovativní přístupy, které tady budeme chtít využít,“ míní náměstek pro rozvoj Lukáš Řádek z TOP 09.

Čtěte také

Cílem podle něj je přilákat do Hradce Králové Taiwanské firmy: „Předjednáme s Česko-taiwanskou obchodní komorou, s našimi partnery, aby nás připravili na setkání s konkrétními investory. Jednou z firem je výrobce chytrých dronů a dalších inovativních prostředků tohoto typu, které bychom chtěli dostat do Hradce Králové, do našich současných i budoucích rozvojových zón.

Taiwanští investoři by se podle Řádka mohli angažovat například v rozvojové Severní zóně a v rozvojové zóně letiště. Většinu nákladů na zahraniční cestu má hradit Česko-taiwanská obchodní komora, část, kterou zaplatí město, by měla vyjít zhruba na 85 tisíc korun.

Kromě zahraniční cesty Lukáše Řádka rozhodla rada města Hradce Králové také o výměně veřejného osvětlení na Gočárově okruhu za moderní světla typu LED.

Čtěte také

„Poprvé vyměňujeme u veřejného osvětlení původní sodíkové výbojky za LED světla. Očekáváme od toho úsporu, protože se vracíme k modelu, kdy se na noc zhasínalo, my ale nebudeme zhasínat, ovšem mezi 22. hodinou a 6. hodinou ranní bude snížen provoz osvětlení na polovinu. Také v tom bude úspora, říká náměstek Pavel Vrbický z Pirátů.

Výměna asi 380 světel bude stát 12 milionů korun a většina by měla být hotová do konce roku. Kromě každoročních velkých kulturních akcí se můžou Hradečané letos těšit také na úplně nové.

„V květnu nás čeká DrillFest, což bude přehlídka armád z několika zemí, nejen z České republiky. Součástí budou různé ukázky vojenského výcviku. Druhá záležitost, která je veliká, tak se v květnu v Hradci uskuteční skautské Jamboree neboli World Scout Jamboree. Je to největší akce pořádaná skautskou organizací pro lidi z celého světa. Dorazí až 5 tisíc skautů z celé České republiky i ze zahraničí. Bude to opravdu veliká akce, která se bude konat v Parku 360, popisuje náměstkyně pro kulturu Ilona Dvořáková z hnutí Rozvíjíme Hradec.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související