Ve Smiřicích přichystali velikonoční festival Smiřické svátky hudby

24. září 2010

První ročník velikonočního festivalu Smiřické svátky hudby 2004 připravili na 8. až 12. dubna organizátoři v zámecké kapli Zjevení Páně ve Smiřicích na Královéhradecku. Výtěžek z jednoho z koncertů by měl být věnován na rekonstrukci původních zámeckých varhan. ČTK to řekl smiřický starosta Luboš Tuzar. "Doufáme, že se nám podaří vytvořit z tohoto festivalu tradici. Překvapil nás zájem diváků, protože již nyní jsou lístky na většinu koncertů vyprodány," řekl starosta.

Během festivalu, který spolupořádá houslista Jaroslav Svěcený, vystoupí například komorní orchestr Virtuosi Pragenses či zpěvačka Marta Kubišová. "Pan Svěcený zde v kapli několikrát hrál a myslím, že ho zaujala atmosféra kaple. Řekl, že je škoda, aby tu byly jen jednotlivé koncerty, a tak začala příprava svátků hudby," popsal vznik festivalu starosta.
Smiřice věří, že výtěžek z koncertů by v příštích několika letech mohl pomoci při získávání prostředků na opravu varhan. "Na rekonstrukci potřebujeme zhruba 2,5 milionů korun, doufáme, že bychom nějaké peníze mohli získat, aby varhany byly opět v provozu," řekl Tuzar.
Barokní kaple Zjevení Páně, ve které je nyní zhruba 220 míst pro diváky, byla postavena v letech 1699 až 1711. Cenný objekt přešel v roce 1975 do vlastnictví města a v roce 1996 byl pro svoji výjimečnou architekturu prohlášen národní kulturní památkou.

Logo
Spustit audio