Ve Slepoticích na Pardubicku je ohnisko ptačí chřipky

16. únor 2020 19:26

V Česku je druhé ohnisko ptačí chřipky. Objevilo se ve Slepoticích v komerčním chovu společnosti Moras z Moravan na Pardubicku. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Veterináři potvrdili ptačí chřipku H5N8 v chovu ve Slepoticích na Pardubicku, jde o letošní 2. ohnisko. Komerční chov veterináři vybijí.

Likvidace chovu drůbeže začne už v pondělí večer. Trvat by měla asi do pátku. Novinářům to řekl po jednání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD) ve Slepoticích ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ve vzdálenosti do 3 km od nového ohniska ptačí chřipky se nachází další chov drůbeže Morasu, kde je 120.000 ks drůbeže. O vybití se teprve rozhodne.

Podezření na výskyt ptačí chřipky oznámil chovatel veterinářům během neděle, když zpozoroval větší úhyn drůbeže.

Pardubický kraj kvůli tomu svolává bezpečnostní radu, která se sejde v pondělí odpoledne, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

První výskyt ptačí chřipky v Česku po třech letech byl zaznamenán letos v lednu v malochovu na Žďársku. Ministerstvo v tuto chvíli podle Bílého zjišťuje podrobnosti ke zmíněnému výskytu ptačí chřipky na Pardubicku. Veřejnosti je úřad oznámí v pondělí na tiskové konferenci, které se zúčastní ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Subtyp H5N8 je nebezpečný pro ptáky, pro lidi nikoliv.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

autoři: Josef Ženatý , nov | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související