Ve skanzenu v Krňovicích stojí nová dřevěná stavba. Krásný větrný mlýn z poloviny 19. století

15. březen 2020 10:31

Podorlický skanzen v Krňovicích na Královéhradecku zdobí nová dřevěná stavba. Jde o třípatrovou budovu větrného mlýna, která věrně kopíruje regionální stavbu z 19. století. K jejímu dokončení zbývá připevnit mohutné dřevěné perutě, díky kterým bude mlýn pohánět vítr. 

S Václavem Zárubou přicházíme ke zbrusu nové stavbě. Ta ještě na podzim v Podorlickém skanzenu Krňovice nestála.
„Opravdu tady nestála. Na podzim jsme měli jen uloženou stavebnici před truhlárnou. Teď už je stavba na místě a jedná se o repliku librantického větrného mlýna. Stavěl ho pan Toman v roce 1855."

Čtěte také

Přiznám se, že jsem zatím nikdy u takové stavby nebyla. Bude možnost podívat se také dovnitř?
„Půjdeme se podívat dovnitř. Ale jinak, jak říkáte, že jste nikdy u takového mlýna nebyla, tak zatím, co víme, v Čechách budou takové mlýny dva, jeden podobný, o maličko menší, se staví v Borovnici."

A Václav Záruba hned ještě doplňuje.
„Tady stojíme ze strany šaladny. To je místnůstka pro stárka, kde měl účetnictví, také postel, kde spal a nějaké drobné nářadí na opravy. Celý mlýn stojí na takové zvláštní konstrukci. Celá stavba se otáčí pomocí berana proti větru. Vrtule budou mít 16 metrů v průměru, takže celá stavba bude vysoká kolem 18 metrů."

18 metrů vysoká budova se bude celá otáčet

„Mlýn je postaven na dvou dubových ložiscích. A pomocí berana, klády, která vykukuje mezi dvěma krakorci, se vždy otočí proti větru."

Jdeme se podívat nahoru. Kde jsme se to teď ocitli? Místnost pro stárka, tedy šalanda, je opravdu maličká. Sem se vešel i s postelí?
„Dříve byli lidé skromní. Místnost má zhruba 2 x 2 metry. Podle kroniky tady vysely dvě ručnice, stárek tu měl stoleček a maličká kamínka. Ty sem ale dávat nebudeme. A zde trávil život."

Čtěte také

Stoupáme ještě o jedno patro výš. Jsme pod střechou v podkroví. Tohle je hlavní místnost celého mlýna?
„Ano, to je horní podlaží. Dá se říci, že to je nejdůležitější část mlýna, protože tady bude mlecí zařízení, takzvané české složení. Vidět jsou dva mlýnské kameny, které mají v průměru 130 centimetrů. Jsou to francouzské kameny s křemelinou a ty budou poháněny palečním kolem s hřídelí. Ta prochází celým mlýnem a na ní budou umístěny osmimetrové lopatky."

Zkušební provoz větrného mlýna v Podorlickém skanzenu v Krňovicích bude spuštěn od května letošního roku. Během několika následujících měsíců se bude dodělávat technologie. Na ostro by se mlýn měl spustit v příští turistické sezóně.

Podorlický skanzen Krňovice
je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související