Ve dvorském domově důchodců se před Velikonocemi po dlouhé době opět sešli senioři v jedné místnosti

25. březen 2021 08:55

V Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se znovu setkávají senioři při společných aktivitách. První větší akcí, kterou pro ně zaměstnanci po dlouhé době mohli zorganizovat, bylo velikonoční zdobení vajíček, pletení pomlázek a vytváření jarních dekorací. A nechyběla u toho reportérka Jana Házová.

„Veselé vajíčko od Pepy," pan Pepa voskuje velikonoční vajíčka.
„Moc mě to baví."

Jídelna Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem je zaplněná klienty. A tvoří se tu.

Čtěte také

Pan Homolka připravuje proutky na pomlázky.
„Jako mladý jsem neuměl pomlázky plést. Jsem pekař, takže jsem pletl housky a vánočky, ale plést pomlázky jsem se nenaučil."

„Děvčata, takto vám to půjde líp. Utrhnete, sežmouláte a nalepíte," aktivizační pracovnice Šárka Hoffmanová pomáhá klientům tvořit s vatou a lepidlem.

„Jsou to naše nápady. Kolega se zaměřuje spíš na pletení pomlázek a my potom, aby to vyhovovalo našim uživatelům domova a vše zvládali. Abychom společně strávili příjemné odpoledne, protože jsme se už dlouho takto nesešli."

Příprava na Velikonoce v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem

„Je to poprvé, co jsme se takto, jako kolektiv, mohli sejít. Dokonce už budeme moci chodit i na zahradu, což je další povzbudivý krok. Jen čekáme na teplejší počasí. Protože pokud jsou dva lidé spolu neustále jen na pokoji, tak si pak časem lezou na nervy. Klienti jsou rádi. Dříve se setkávali a povídali si, teď ta možnost nebyla. Až znovu dnes po delší době."

Čtěte také

Jdeme se podívat na skupinku, kde se pletou pomlázky. Pan Jiří seniorům ukazuje správný postup.
„Letos už jich mám upleteno 29. Když se to potom už umí, tak je to jednoduché. Jednou jsem našel jednu suchou pomlázku, podle které jsem to naučil plést. Zkoušel jsem to tak dlouho, až jsem na to přišel."

V Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se nejen zdobila velikonoční vajíčka a pletly pomlázky, ale dokonce se i zpívalo. Tak vypadalo první společné setkání seniorů po dlouhé době.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související