Ve Dvoře Králové se koná přehlídka talentovaných středoškoláků

21. září 2010

Zhruba 300 talentovaných středoškoláků se sjelo do Dvora Králové nad Labem, kde budou soutěžit se svými pracemi v osmnácti vědních oborech. Vítězové této Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti se pak zúčastní i řady podobných mezinárodních klání. Královéhradecký kraj na podporu akce, kterou pořádá dvorská Střední škola informatiky a služeb, uvolnil již dříve 750 tisíc korun. "Jde o prestižní akci, která bude reprezentovat celý Královéhradecký kraj. Podpora mladých talentů je nesmírně důležitá. Jedině díky ní si Česká republika může vychovat vědeckou elitu a udržet krok s vyspělými evropskými zeměmi," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který se 14. června zúčastní vyhlášení výsledků soutěže.

Na přehlídce Středoškolské odborné činnosti soupeří talentovaní středoškoláci v řešení odborných problémů. Studenti musí své práce či vyhotovené učební pomůcky před porotou obhájit. Studenti soutěží například v matematice, fyzice, chemii, ale i historii či filozofii.
V minulém ročníku se na předních místech například umístila práce o zpracování signálu srdečních zvuků, sledování základních druhů oblaků či o zvýšeném krevním tlaku u lidí a experimentálních zvířat. Úspěch zaznamenali i studenti z Královéhradeckého kraje. První místo v oboru zemědělství tehdy získala Pavlína Vobořilová ze Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové za práci, která se věnovala vnitřním parazitům psů a koček jako potencionálním původcům onemocnění u člověka. Druhé místo v oblasti ochrany životního prostředí obsadil Ondřej Sitař z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové za výzkum, který se týkal rozborů kvality vody a monitorování vodních ploch. Zatím největší úspěch zaznamenal student hradeckého Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Michael Mikát, který se svou vítěznou prací z oboru biologie dobyl druhé místo v klání European Union Contest for Young Scientists, které se konalo loni v Dánsku.
Soutěž vyhlašuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, garantem je Národní institut dětí a mládeže. Středoškolská odborná činnost je v Česku nejrozsáhlejší soutěží samostatných odborných prací studentů všech typů středních škol. Soutěžní práce posuzují odborníci ze středních a vysokých škol a vědeckých institucí. Již XXXI. Celostátní přehlídka Středoškolské odborné činnosti se ve Dvoře Králové koná do 14. června. Více informací je možné najít na internetových stránkách www.soc.cz

Spustit audio