Vážný humorista Vladimír Renčín aneb Když plebejci meditují o vesmíru

Jeho kresby si vystřihovali a vylepovali do šatních skříněk lidé z fabrik, byly však i pod skly psacích stolů vědců či lékařů.

Publikoval v novinách a časopisech vycházejících ve statisícových nákladech, ale zrovna tak v úzce specializovaných publikacích určených třeba jaderným fyzikům. Jeho plebejci nad kupou hnoje meditovali o vesmíru. 

Čím Vladimír Renčín dokázal spojit tak různorodé publikum? 

z výstavy Vladimír Renčín

Neformuloval manifesty, nepoučoval, jen si občas rýpnul, připomněl, zalovil v paměti, jež se většině z nás tolik krátí.

Jako by prolistoval všechny deníky a časopisy celého světa, ze kterých si vybírá to, co souvisí s myšlenkou, která jej posedá,
Bohumil Hrabal

Vladimír Renčín chtěl být původně novinářem a cítil se jím, i když už se proslavil jako kreslíř. Proto jeho kresby jsou spíš glosy či komentáře, které často dokážou sdělit víc, než mnohastránkové mudrování. Najdeme v nich druhý i třetí plán, od zdánlivě úsměvných sdělení až po ta, při nichž úsměv tuhne na rtech.

Na stanici Český rozhlas Vltava budou o tvorbě Vladimíra Renčína hovořit vydavatel a teoretik kresleného humoru Ivan Hanousek a z archivních záznamů Vladimír Renčín, Miroslav Horníček a fejetonista Rudolf Křesťan. V režii Pavla Krejčího dále účinkují Miloň Čepelka, Boris Šlechta, Dagmar Novotná, Pavel Novotný a autor pořadu Milan Dus.

Spustit audio

Související