Vášnivý tanec Řeka Zorby je nezapomenutelný. Omeletky Haliny Pawlowské naplněné tancem

17. duben 2021

Omeletky jsou dnes naplněné tancem. Tento rytmický pohyb se dá v češtině vyjádřit nesčetnými výrazy. Trsat, křepčit, tvistit, šoupnout si botou, házet balet a tak bychom mohli pokračovat.

„Vybavilo se mi, jak jsme se před lety s kamarádkou Dášou rozhodly, že půjdeme do letního kina. Mámu zajímalo, na co jdeme. Řekla jsem jí, že na film Tanec v temnotách. Matka v ohromení spráskla ruce a uzarděně pípla: „No tedy děvčata, tak to jste mě šokovaly! Ten film jsem pochopitelně neviděla a ani ho nechci vidět, ale vy … no… užijete si to!" Až druhý den u snídaně vyšlo najevo, že máma špatně slyšela název filmu a podezřívala nás, že se ženeme na film Kanec v kalhotách!“

Tatínek při kozáčku omráčil matku

„Jednou nám tatínek předváděl, když přišel v noci z restaurace, jak se správně tančí kozáček. Vysvětloval mi tehdy, že když si kozáci snažili zout své vysoké boty, začali tančit. Táta předváděl vznik tance tak vášnivě, že jednou skoplou polobotkou prorazil okno a druhou omráčil matku,“ vzpomíná Halina Pawlowská.

„Nejlépe se k tanci hodí recept na řecký hrnec. Vždyť vášnivý tanec Řeka Zorby je nezapomenutelný. Do hrnce dáte brambory, cuketu, cibuli, rajčata, sůl, pepř, oregano a tak pořád dokola. Nahoru nasypete sýr feta a budete dusit. S tímhle receptem přišla moje dcera, když se vrátila z prázdnin a zásadně ho připravuje jen ona. Všechny chutě se spojí a připomínají Řecko,“ dráždí chuťové buňky Halina Pawlowská.

V Omeletkách uslyšíte příběh Zdeňka Koláře Šťastný člověk a povídku Haliny Pawlowské s názvem Plavky. Nebudou chybět ani tipy Václava Šandy na filmy, kde hraje hlavní roli tanec.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.