Vánoční žirafí mládě Olivia se už v Safari Parku Dvůr Králové těší na dlouhé jarní procházky

9. únor 2019 09:17

Tentokrát vám v Safari Parku Dvůr Králové představíme žirafí slečnu Olívii, která se narodila o vánocích loňského roku. Což není úplně běžný termín. Královédvorští chovatelé dobře vědí, že mláďatům prospívá pohyb ve výbězích a na čerstvém vzduchu, ale ani oni přírodě neporučí.

Mláďata, která se narodí v zimě, si prostě musí na první dlouhé procházky venku počkat delší dobu. A tak na jarní sluníčko čeká i Olívia. Je zdravá a zatím si užívá vzornou péči matky i ošetřovatele Milana Syrůčka. Přesvědčí nás o tom redaktorka Dana Voňková.

Co stojí ještě zato o žirafách Rothschildových připomenout?

Máte poprvé možnost projíždět se mezi volně vypuštěnými žirafami v safari ZOO Dvůr Králové

Máte poprvé možnost projíždět se mezi volně vypuštěnými žirafami v safari ZOO Dvůr Králové

Jedinečný zážitek si mohou nově dopřát návštěvníci ZOO Dvůr Králové při vyjížďce do safari. V úterý tam byli přesunuti dva žirafí samci a lidé tak mají poprvé možnost projíždět se mezi volně vypuštěnými žirafami. Ty jsou umístěny v části nazývající se Serengeti společně se stády zeber, pakoňů a antilop.

Že jsou nejvyššími živočichy, dospělí samci měří běžně přes pět metrů. Že každé zvíře má neopakovatelnou kresbu srsti, která má stejný význam jako otisk lidského prstu.

Také to, že žirafy obývají subsaharskou Afriku, kde je typickým prostředím buš, tedy křovinatá savana s porosty akácií a dalších stromů a keřů. Živí se takřka výhradně jejich listy ve výšce, která je pro ostatní velké býložravce nedostupná.

Díky ohebným pyskům, dlouhému jazyku a hustým slinám si žirafy poradí i s drobnými listy, které se skrývají mezi ostrými trny. Při jejich odtrhávání si pomáhají speciálně tvarovanými špičáky a poté je drtí mohutnými stoličkami.

Žirafy na safari

Kromě listů patří do žirafího jídelníčku i výhonky, květy nebo plody. Žirafy věnují přijímání potravy většinu času, jen hodiny největšího horka tráví odpočinkem ve stínu.

Na rozdíl od typických přežvýkavců jsou žirafy schopné přežvykovat i během chůze

Žirafy spí krátce, několikrát denně a vždy jen pár minut. Aby při zvedání těla ze země nedošlo k překrvení nebo naopak odkrvení mozku, mají žirafy v krčních cévách zvláštní chlopně.

Vánoční žirafí mládě Olivia v Safari Parku Dvůr Králové

V přírodě se obvykle sdružují samice a nedospělá zvířata do nepříliš početných stád bez pevného společenského pořádku, zatímco dospělí samci bývají samotářští. Samice rodí v naprosté většině případů jedno mládě, a to ve stoje.

Novorozeně se během hodiny staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. V případě ohrožení matka brání mládě kopáním. Kopance jsou natolik silné, že jimi snadno zabije i lva.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související