Vánoční recepty nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové

vánočka

Tvarohová vánočka 250 g tvarohu, 2 vejce, 150 g másla, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, 2 lžíce rumu, 5 lžic mléka, rozinky, ořechy Tvaroh, vejce, máslo a cukr utřeme v míse a našlehanou hmotu propracujeme na válu s ostatními surovinami. Těsto rozdělíme na díly, zapleteme vánočku, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 180 stupňů Celsia 50 - 60 minut. Po 40 minutách vánočku přikryjeme alobalem a dopečeme.

Kapr na pivu

4 porce kapra
1/2 lahve světlého piva
1 cibule
2 lžíce oleje nebo másla
sůl
pepř
sladká paprika
kmín
citrónová šťáva a kůra

Porce kapra osolíme, opepříme, zakápneme pivem a necháme v chladu odležet asi 1 hodinu. Na oleji osmahneme nasekanou cibuli, vložíme porce kapra, zalijeme zbylým pivem, okořeníme citrónovou kůrou, kmínem a paprikou a dusíme do měkka. Na talíři porce pokapeme citrónovou šťávou.