Vánoční přání řezbáře a sochaře Zdeňka Farského: „Aby mi chuť do práce vydržela dalších 20 let“

18. prosinec 2021

V čase vrcholícího adventu jsme se vydali na návštěvu se sváteční atmosférou, do dílny náchodského řezbáře, sochaře a restaurátora Zdeňka Farského. Řemeslu se věnuje více než 40 let, vytvořil desítky betlémů, každý s vlastním příběhem promyšleným do nejmenšího detailu. Naopak ve své volné sochařské tvorbě se vyjadřuje přísně minimalisticky. 

Omamnou vůni a kouzlo řezbářské dílny se vám po rozhlasových vlnách pokusila poslat Romana Joudalová.

Čtěte také

Zdeněk Farský má svoji dílnu v řadovém domku na kopci nad Náchodem a letos v čase vánočním vchod do domu Farských zdobí poprvé svatá rodina, řezbované figury téměř v životní velikosti.

Ačkoliv řezbář, který proslul tvorbou betlémů, má nejvíce napilno pochopitelně právě před Vánocemi, letos si našel čas, aby udělal radost také své rodině a všem kolemjdoucím, kteří se u jesliček na prahu jeho domu zastaví.

V řezbářské dílně se toho za staletí moc nezměnilo

Řezbářská dílna Zdeňka Farského vypadá, jako by se v ní zastavil čas. Vyučil se svého času u posledních mistrů ve věhlasném sochařském a restaurátorském ateliéru Břetislava Kafky v Červeném Kostelci.

Pracuje tradičními řezbářskými a sochařskými postupy, výdobytky moderní techniky nepoužívá.

Čtěte také

Velké sochy hrubuje velkým dlátem a palicí v garáži, která je upravena na sklad dřeva a truhlárnu pro hrubou přípravu materiálu. Depozitář hotových prací je na půdě, v domě má pak Zdeněk Farský dílnu na jemnější řezbářské a restaurátorské práce. Nechybí ani malá galerie, kde jsou některé betlémy, ale také volné plastiky trvale vystaveny.

Celý dům pak zdobí malby a umělecká díla malíře a grafika Zdeňka Farského staršího, i syna Pavla Farského, který se také věnuje především grafice a designu, protože umělecké nadání se v rodině dění z pokolení na pokolení.

Řezbář, sochař a restaurátor Zdeněk Farský se narodil v roce 1962 v Trutnově, žije a pracuje v Náchodě. Je členem Unie výtvarných umělců ČR a Českého sdružení přátel betlémů.

Zdeněk Farský s manželkou Ivanou

Kromě výstav v Čechách a na Moravě vystavoval své betlémy na setkáních betlemářů v USA v Santa Fe v New Mexicu, v Columbusu v Ohiou a v Salt Lake City v Utahu. Jeho betlémy a moderní plastiky jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v Evropě a USA.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související