Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem letos kvůli zvýšeným výrobním nákladům podraží

21. červenec 2022 08:10

Foukané a ručně malované vánoční ozdoby jednoho z výrobců ze Dvora Králové nad Labem budou letos dražší než dřív. V rodinné firmě Ozdoba zvýšili ceny až o dvacet procent, před Vánoci může stát zboží ještě o něco víc. Přesto je podle majitelů o letošní kolekce velký zájem, zákazníci se vrací po covidové pauze.   

Jsem v budově, kde každý rok vzniká zhruba 200 tisíc vánočních ozdob. Poslední dva roky tady byly těžké, teď ale výroba znovu běží naplno. Novinkou je třeba mořský ježek.

Čtěte také

„Samý jakoby puntík, vystouplý a plastický,“ popisuje modrofialovou vánoční ozdobu Jana Vlková.

Denně jí projdou rukou i stovky kusů. „Orámuje se to a šlehačka se zasype takovými průhlednými kuličkami.

Zájem je ale také o další druhy vánočních ozdob.

Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem kvůli zvýšeným výrobním nákladům podraží

Podle ředitelky Romany Juklové se vrací čeští i zahraniční zákazníci. „Teď doděláváme exportní zakázky a začínáme vyrábět tuzemské objednávky. Skončíme den před Štědrým dnem, teprve potom budeme mít dovolenou.

Čtěte také

Za ozdoby si letos lidé připlatí, důvody jsou stejné jako v jiných výrobních firmách. „Je to vzhledem k dodávkám energií a všeobecnému zdražení vstupních cen materiálů.

Náklady na samotnou výrobu ozdob se tady přitom nijak zásadně nezvýšily, horší je to se zajištěním vytápění jednotlivých dílen. Za první čtyři měsíce letošního roku firma zaplatila za teplo 200 tisíc korun, tedy stejně jako za předchozí dva roky.

Čtěte také

„Jsme u společnosti, která nás poslala do tzv. spotových cen aniž bychom o tom v podstatě věděli, říká jednatel firmy Martin Jukl.

Nově proto pořídil tepelná čerpadla. „Máme je na skladě a už čekáme jen na instalaci.

Ani nová tepelná čerpadla ale nezaručí, že ceny výrobků ještě neporostou. Záleží totiž na tom, jak budou vypadat nové smlouvy o dodávkách elektřiny.

Spustit audio

Související