Vánoční ekostromečky prodala ve Vrchlabí Správa Krkonošského národního parku za hodinu

20. prosinec 2018 09:46

Krkonošský národní park i letos nabídl lidem vánoční stromky s certifikátem. Prodávaly se včera ve Vrchlabí. Někteří zákazníci čekali na zahájení prodeje už s předstihem. Vybírali ze 150 stromků různých velikostí. Utržené peníze se vrátí zpět do krkonošských lesů v podobě nové výsadby.

Pan Pavel čeká mezi prvními, až bude zahájen prodej vánočních ekostromečků: „Je mi líto těch krásných pravidelných, které vyřežou v lesích. Protože smrček může být klidně i nepravidelný, hlavně když voní. Čekám tady asi půl hodiny, chci mít jistotu, že se na mne dostane."

Pokud si chcete o Vánocích nazdobit tzv. eko stromek, máte možnost ho získat ve Vrchlabí

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat vánoční eko stromky

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat vánoční eko stromky. Jde pouze o smrčky různých velikostí. Zájemci si je budou mít možnost zakoupit 5 dní před Štědrým dnem před Správou KRNAP ve Vrchlabí. Z výtěžku za prodané vánoční stromky se nakoupí nové, které strážci na jaře vysadí. 

Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku, právě zahájil prodej a lidé si začínají vybírat vánoční stromeček: „Je to prosím vás různé. Není to tak, že by byly malé vpředu. Jsou všude malé i velké. Vyberete si určitě, postupujte až dozadu."

Jan Bělka je mezi prvními, kteří si už stromeček vybrali: „Je perfektní. Jsem naprosto spokojený. Vybíral jsem podle výšky a košatosti."

Krkonošský národní park i letos nabídl lidem vánoční stromky s certifikátem

Každý si musí nechat vybraný stromeček změřit a podle výšky je určena cena. A kdo má zájem, může si nechat stromek rovnou zabalit.

„Jako u každého prodejce závisí cena stromku na jeho výšce. Čím menší stromeček, tím levnější. Všechny stromečky pocházejí z krkonošských lesů, proto mají certifikát FSC. To je důkaz, že pocházejí z lokalit, které jsou obhospodařovány ekologickým způsobem. A vybrané peníze půjdou zpátky do krkonošských lesů ve formě zalesnění," doplnil Radek Drahný.

Všechny vánoční ekostromky byly ve Vrchlabí rozprodány za necelou hodinu.

Spustit audio

Související