Vánoce podle abecedy na muzejním nádvoří vám zpestří rodinné procházky adventním Jičínem

2. prosinec 2020

Adventní, vánoční i novoroční čas je plný kouzelných slůvek, která náleží k lidovým tradicím, ale i k předmětům, jež k této době patřily nebo ještě stále patří. Pracovníci Regionálního muzea v Jičíně se je rozhodli připomenout venkovní výstavou Vánoce podle abecedy, která zpestří rodinné adventní procházky Jičínem.  

Zastavení na muzejním nádvoří Valdštejnského paláce v Jičíně, kde se už rozvonělo jehličí, citrónová kůra, jablka nebo vánočka, se teď zastavíme v doprovodu historičky muzea Jany Schlesingerové.

Čtěte také

Venkovní výstava na nádvoří zároveň nahradí možnost navštívit jičínské muzeum a galerii: tyto prostory zůstanou dál uzavřené.

Ředitel RMaG Jičín Michal Babík k tomu vysvětlil:
„Přestože by měla být od čtvrtka muzea v celé České republice opět otevřena, to jičínské zůstane dál pro veřejnost uzavřené. Důvodem je to, že v galerii, stálé expozici, i ve výstavní chodbě muzea probíhá výměna oken. Nezajišťuje ji muzeum, ale vlastník zámku, kterým je město Jičín. Jakkoliv byla součinnost našeho muzea jako nájemce prostoru dlouho dopředu plánována tak, že jsme počítali, že dojde k otevření dvou vánočních výstav, koronavirová krize bohužel zdržela práce jednotlivých dodavatelů. Proto jsme nuceni prostory muzea nechat pro veřejnost uzavřené.“

Komplikace přivedla muzejníky k netradičnímu řešení

V arkádách na muzejním nádvoří připravili venkovní výstavu, kterou pojali ve styku vánoční abecedy s tradičními předměty, zvyky a povídáním.

Je zdarma přístupná každý den v době otevření areálu paláce. Jednoduchá prezentace nahrazuje podle autorů alespoň část vánoční atmosféry, na kterou se vždy s vámi těší v prostorách muzea.

V knize u vstupu na nádvoří, která jednotlivá zastavení představuje v krátkých, výstižných textech, jsme se zastavili hned u písmene „A“, ke kterému patří anděl. Právě on vás teď symbolicky pozve do adventního času a bude se nad vámi vznášet i na nádvoří.

Anděl
Podle zjevení Starého i Nového zákona jsou andělé nadlidské bytosti nadané od Boha milostí, svatostí a spravedlností. Působí jako prostředníci mezi lidmi a Bohem, jako poslové boží vůle a strážcové každého člověka, jehož nejen chrání před zlem, ale vedou zároveň i k dobru.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.