Vandalové v Praze poničili několik 'HateFree' podniků, policie to šetří

24. duben 2016

Několik pražských kaváren, obchod a stanici metra v noci na dnešek posprejovali vandalové výhrůžnými nápisy a neonacistickými symboly. Případy už vyšetřuje policie. Podniky vesměs patřily k iniciativě HateFree Culture, která bojuje proti nenávisti.

„Nápisy ‚Smrt HateFree‘ a ‚1488‘ jsou posprejovány naše dveře, tabule a fasáda domu,“ popisuje škody na kavárně La Bibiche její majitelka Veronika Smržová.

Podnik je přitom mezi HateFree zónami teprve krátce a nemá ani oficiální nálepku.

„Čekali jsme, že asi nějaká negativní reakce přijde potom, co se do kampaně zapojíme, na druhou stranu jsme v HateFree iniciativě asi 14 dní, takže jsme nečekali, že to půjde až tak rychle, a už vůbec jsme nečekali, že to přijde v momentě, kdy ani ještě nemáme viditelné označení, jsme jen na mapě,“ dodává.

Jednou ze zasažených kaváren je i Café v lese v pražských Vršovicích. Potvrdil to její majitel Ondřej Kobza. „Červená barva s nápisy je na výlohách i na fasádě. Je nás asi pět podobných míst, především na Vinohradech. Tímto to začíná a nevíme, čím to může končit,“ obává se.

Podle policie bude možné stíhat minimálně sprejerství. Jestli se jedná o nebezpečné vyhrožování, bude teď podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana posuzovat specialista na extremismus.

„Který nám jednoznačně řekne, zda tímto jednáním mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty ještě nějakého jiného trestného činu nabádajícího k potlačování práv a svobod jednotlivce nebo skupiny obyvatel,“ uvedl.

HateFree zóny jsou místa, kde by se návštěvníci neměli obávat žádných nenávistných útoků například kvůli jejich rase, náboženství nebo sexuální orientaci.

autoři: vhá , teb
Spustit audio