Valérie Zawadská je přesvědčena, že existují jen dva typy herců - dobrý a špatný!

21. listopad 2015

V letošní anketě Neviditelný herec se umístila mezi nominovanými také Valérie Zawadská, zájem posluchačů ji velmi těší. Už to je pro ni výhra, přiznala v rozhovoru pro pořad Návštěva, který jsme mohli slyšet v sobotu 21. listopadu 2015 po 18. hodině.

Vášeň pro práci s mikrofonem u ní rostla už od studijních let na DAMU. Tehdy se o to zasloužila herečka a pedagožka Jana Andresíková v hodinách uměleckého přednesu.

Sama Jana měla už tehdy vynikající zkušenosti s rozhlasovou prací a dokázala studenty v práci s mikrofonem správně nasměrovat a nadchnout.

Známá herečka Valérie Zawadská o s vém řemesle tvrdí: „Existují pouze dva typy herců - dobrý a špatný. A dabing je součást mé profese“.

Svou první roli si zahrála jak devítiletá už na základní škole. Tenkrát to byla role krále. Vousatý repertoár tehdy předznamenal její budoucí profesní zaměření - hrát divadlo.

Díky svému charakteristickému hlasu má na svém kontě šestinásobné vítězství v anketě Týtý.

Letos získala nominaci posluchačů v 19. ročníku ankety Neviditelný herec, a to za četbu knihy Mileny Štráfeldové s názvem Guláš pro Masaryka. V režii Michala Bureše s kolegou Igorem Barešem načetli z části fiktivní rodinnou kroniku ženy, která skutečně vařila pro prezidenta T. G. Masaryka.

Herečka Valerie Zawadská při nahrávání minutové hry Mesiáš

Nyní Valérie sklízí se svým hlasem úspěch i v dabingu.

Svůj hlas propůjčila například Claudie Cardinal ve slavném westernu Tenkrát na západě, Sofii Lorenové a dalším známým postavám zahraniční kinematografie.

Pořad Evy Boudové Návštěva s herečkou Valérií Zawadskou jste mohli slyšet na našich vlnách v sobotu 21. listopadu 2015 po 18. hodině.

Příjemný poslech!

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.