Valašská kyselica podle herečky Drahomíry Hofmanové

Hostem Apetýtu byla herečka Drahomíra Hofmanová, která se s námi podělila ve vysílání také o recept na valašskou kyselicu. Vyzkoušejte!

Co budete potřebovat?

Kysané zelí, kmín, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli, olej (sádlo), klobásu (šunkovou či ostravskou), česnek, majoránku, hladkou mouku, 1 l mléka, zakysanou smetanu, 2 malé sušené feferonky

Postup:

  1. Do většího hrnce dáme kysané zelí, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, pár kuliček nového koření, 3 bobkové listy, pár kuliček pepře a vaříme 30 minut.
  2. Poté, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme, doku zelí nezměkne.
  3. Zvlášť uvaříme na kostky nakrájené brambory ve slané a okmínované vodě a vodu z nich přilijeme k zelí.
  4. V dalším hrnci uvaříme ve slané vodě petržel, mrkev a celer a vodu ze zeleniny opět přilijeme k zelí. Zeleninu pak na prkénku rozmačkáme vidličkou na kaši a přidáme k zelí.
  5. V kastrolu osmahneme do hněda hodně na drobno nakrájenou cibuli na sádle či oleji a opět přidáme k zelí.
  6. Z trochy mléka a hladké mouky umícháme zátřepku do hladka – vlijeme do zelí a za stálého míchání na mírném ohni 7 minut povaříme.
  7. Pak přidáme zbytek mléka a hned na to zakysanou smetanu. Vše chvíli povaříme.
  8. Přidáme několik na jemno nastrouhaných stroužků česneku a hodně majoránky + rozdrcenou sušenou feferonku. A na závěr uvařené brambory.

Polévka musí být sladkokyselá, takže ji dle chuti dochutíme několika kostkami cukru a octem podle potřeby. Nejlepší je uleželá ke konzumaci druhý den.

Pro lepší chuť je možné přidat trochu uzeného, na drobno nakrájeného, vyškvařeného špeku. „Zelňačka se nedá přemastit. To mi kladla na srdce moje babička, která byla skvělá kuchařka. Polévka musí být hustá, takže nešetřit brambory, zeleninou, klobásou, ani zelím,“ doplňuje Drahomíra Hofmanová.

Související