Vadí jí plýtvání jídlem. Napsala proto kuchařku, ve které učí vařit dobroty ze zbytků

6. listopad 2018

Řadu kuchařských knih už napsala Jitka Rákosníková. Nejnovější z nich má název Recyklovaná kuchařka a sama autorka dodává, že v ní jde i o renovaci, regeneraci, případně renesanci, která má dát věcem nový smysl.

Nápad na kuchařku tohoto typu pramení už z jejího dětství. „Měla jsem možnost pozorovat vaření obou svých babiček a u té z venkova jsem mola vidět i takové to tradiční hospodářství. Jako malé dítě jsem si samozřejmě spoustu věcí neuvědomovala, ale něco ve mně zůstalo a postupem času se to začalo vynořovat,“ říká.

Z Recyklované kuchařky

Zhruba před deseti lety začala Jitka Rákosníková uvažovat o napsání knihy, která by byla jakýmsi návodem na moderní domácnost beze zbytků. „V té době jsem pracovala v kulinárním časopise a tam při focení jídel celá řada věcí zbývala. Druhý den jsme pak z toho zkoušeli něco uvařit a často nám to chutnalo víc než to původní. Už tenkrát jsme si říkali, že bychom mohli dát dohromady nějaké recepty a že je to vlastně dobrý nápad,“ vzpomíná.

Navíc podle svých slov odjakživa nemá ráda, když se plýtvá jídlem. „Doba tomu úplně nenahrává, když stačí vymačkat číslo a za chvíli máte u dveří jídlo prakticky z celého světa, ale v moderním myšlení už se také objevuje posun a trend s potravinami neplýtvat. Začínáme si uvědomovat, že zdroje nejsou nevyčerpatelné a že zužitkovat by se mělo všechno,“ komentuje Jitka Rákosníková.

Lidé by podle ní měli přemýšlet už při nakupování a také při samotném vaření je důležité zvažovat několik kroků dopředu. „Hodně pracuji s nezastupitelnou úlohou mrazáku a ledničky a myslím, že se můžeme naučit věci dobře využívat a zužitkovávat. Lze vytvořit něco, co není z nouze ctnost, ale plnohodnotné, krásné a zajímavé jídlo,“ připomíná.

Z Recyklované kuchařky

Při psaní Recyklované kuchařky Jitka Rákosníková využila také zahraniční zkušenosti. Žila totiž pět let v Indii. „Tam jsem si rychle uvědomila, jak my v bohaté Evropě potravinami trestuhodně plýtváme. Naopak Indové dokáží zužitkovat každé zrníčko luštěniny a z mála vytváří nesmírně zajímavé pokrmy,“ vypráví.

V jejích receptech tak nejde jen o jednoduché zpracování zbytků, ale o to, jak dát jídlům nový náboj. „Uvádím nejrůznější tipy, jídla, která mám vyzkoušená a která mám sama ráda, například z upečeného kachního masa může být velice dobrá omáčka na těstoviny,“ dodává.

Pečená kachna? Těstoviny s kachním ragú!
(z Recyklované kuchařky Jitky Rákosníkové)

cca 400-500 g obraného masa z upečené kachny + trocha šťávy z pečení
3 mrkve
2 cibule
2 řapíky celeru
20 g másla
3 lžíce olivového oleje
půl litru vývaru
sklenka červeného vína
400 ml rajčatové passaty
sůl
čerstvě umletý černý pepř
několik jalovčinek

Mrkve, cibuli a celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky a v širším silnostěnném kastrolu je smažte na rozehřátém másle s olejem. Smažte 15 minut na mírném plameni, až zelenina zvláční.

Zalijte vývarem, vínem, passatou, osolte, opepřete a přidejte pár jalovčinek. Vmíchejte připravené maso a bez pokličky krátce povařte, až bude maso prohřáté a omáčka zhoustne. Na závěr ji případně dochuťte a podávejte s těstovinami.

Před Recyklovanou kuchařskou vydala Jitka Rákosníková společně s Evou Všetíčkovou Kuchařku první republiky. „Máme v plánu na ni ještě navázat, pak mám ještě rozpracované další věci. Ono je to vždycky tak, že když kniha vyjde, velká práce skončí, ale dlouho to netrvá a zase se nějaký nápad vynoří. Určitě Recyklovaná kuchařka není poslední knihou, kterou bych chtěla vydat,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.