Václav Souček: Zvací dopisy

Není dopis jako dopis. Už jsme seznali neuvěřitelnou cenu pozvání několika desítek „Pragováků" a podpisů několika vysokých funkcionářů pod žalobníčkovským listem Brežněvovi. Historie ráda poučí toho, kdo má oči k vidění a uši ke slyšení. 

Protože není dopis jako dopis, i reakce jsou různé. Občan Zdeněk Bakala považoval za nezbytné konstatovat, že se nedopustil ničeho nezákonného, ani neetického, aby respektoval pozvání ke svědecké výpovědi před sněmovní komisi, která hodlá zkoumat okolnosti privatizace těžební společnosti OKD. Zdvořile formulovaná odpověď obnáší právně vypolštářovanou argumentaci na sedmi stranách, jak sdělil denní tisk. Krom toho se adresát zvacího dopisu cítí zavázán naplnit předem plánované povinnosti v zahraničí.

Znalci někdejších poloměrů udiveně zvednou oči k nebi při vzpomínce na cyklostylovanou obsílku v obálce s modrým pruhem a téměř nečitelným razítkem, nad jejímž textem se pozvanému stáhlo nejen hrdlo: „Dostavte se za účelem podání vysvětlení".

Tak srdečné pozvání nešlo odmítnout, třebaže se adresát dozvěděl až na místě samém, oč vlastně běží.

Inu, pokrok se zastavit nedá.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.