Václav Souček: Závodní cestopis

Zájem televizních diváků o nejtěžší etapový závod neutuchá, třebaže Tour de France se jede bez českých cyklistů. Máme v pelotonu blízkou přízeň v zeleném dresu, Petera Sagana; muskulaturu s duší a hravostí kluka, vloni vyloučeného za diskutabilní kolizi v jednom z etapových dojezdů. Letošními výkony prokazuje, že náleží k nejlepším z nejlepších. 

TdF je jako podívaná náramná, jako etapový závod dřina nedozírná. Vzestupy a pády jsou na denním pořádku, stěží představitelný je i doprovodný koloběh financí. Ten dává vzpomenout cyklistice v raných dobách štěrku na úzkých silničkách, náhradním galuskám přes hrudník a příručním pumpičkám. O servisu si mohli gladiátoři v pedálech tehdy nechat zdát, rozhodovala nejen výkonnost, ale i zručnost.

Špičková televizní technika včetně důmyslných záběrů doprovodných kamer z motocyklů a vrtulníků krášlí „starou dámu" o jeden prvotřídní rozměr navíc; přidanou hodnotou sportovnímu zápolení jsou komentované cestopisy v podobě jinak nevídané.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.