Václav Souček: Volba jako politikum

Senát odzvonil valnou většinou kandidatuře profesora práva Aleše Gerlocha do Ústavního soudu. Více než bylo záhodno prosákla určitá animozita nikoliv vůči kandidátovi, nýbrž vůči navrhovateli - tj. prezidentovi, a okruhu jeho spolupracovníků. Na tom se nehlasně shodli jak prezidentovi odpůrci, tak i jeho příznivci. 

Příští návrh na doplnění person ÚS vzejde opět od prezidenta, a předpokládá se, že s ohledem na prokazatelné kvality profesora Gerlocha může být daleko kontroverznější.

Senát si tak naložil další břímě za své rozhodnutí, odpovědnosti se zříci nemůže. Podobný rezultát není možno delegovat žádným způsobem mezi dolní lid. Dolní lid nedisponuje kvalifikačními předpoklady, jimiž se prezentovaly hned dva výbory, a následně i hlasování Senátu.

Tomu lze rozumět. Jak porozumí dolní lid dalším krokům obsazení postů Ústavního soudu, uvidíme. Je z toho politikum jako řemen na obtahování břitvy.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.