Václav Souček: Většina nekvalifikovaná a kvalifikovaná

Je užitečné ten žahavý proces pozorovat; nekvalifikovaná většina obyvatelstva ČR se rozhodně nesmířila s přemrštěnými, a podivně odhlasovanými církevními náhradami. Na druhou stranu necítí příliš potěšení nad tím, že následné zdanění náhrad prosadila v Poslanecké sněmovně především KSČM. 

Smíšené pocity nejspíš ještě posílí odhadované stanovisko Senátu, jež bude nutné znovu přehlasovat. A podatelna Ústavního soudu je v očekávání, kdy dorazí na prekérní „narovnávání křivd“ ústavní stížnost, kdo ji podá, a kdo se k ní připojí. Tolik pocity „nekvalifikované většiny".

 Smlouvu o spolupráci podepsali Angela Merkelová a Emmanuel Macron v Cáchách

Vytvořit a uvést v život „kvalifikovanou většinu“ zato zkouší ve vyšších patrech politiky nová smlouva o prohloubení spolupráce mezi Německem a Francií. Po rozkolu s Velkou Británií kyne oběma zakladatelům evropského společenství výrazné posílení jejich integračních i dezintegračních vlivů.

A pokud se nebude výhledově v evropských unijních strukturách rozhodovat jednomyslně, nýbrž „kvalifikovanou většinou“, bude smlouva dvou dominujících států z Cách připravená k hlasovacím půtkám jako (kvalifi)kovaná.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.