Václav Souček: Ve znamení přátelství

Trochu omluva, trochu filipika proti, trochu filipika pro. Řeč je o novoročenkách; v Lokálce dbal na vypracovaná PFka náš tvůrčí duch Láďa Straka, a býval to příjemný pocit, když se v dobrém vracely odezvy. Stálo to starosti, práci a nějakou tu korunu poště. 

S rozvojem internetu starostí ubylo. Ubylo i pozornosti, protože najednou zjistíte, že to početné, mihotavé přátelství produkuje nepřehledný soubor adres, místy nejistých, místy neplatných, a řádky přátel nejbližších jistým tempem - bohužel - řídnou.

Nezbývá, než se pokorně omluvit všem, kteří na Vás vzpomínají v dobrém nejen s Novým rokem, a ujistit je, že i Vaši chátrající existenci občas přepadne bezděčný, výsostně hřejivý pocit stálého přátelství, jenž nevyžaduje písemného, natož telefonického stvrzování.

Příjemný pocit je obyčejně provázen blaženým výrazem sytého kojence, a to i na veřejnosti, takže chátrající existence považuje za vhodné omluvit se všem, kdož v podobných, nestřežených chvílích nabývají dojmu, že jde o nevratné mentální poškození.

I když - milí přátelé - kdo ví...

PF 2018
autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.