Václav Souček: Umění zkratky

„Lékař nám doporučil pohyb, tak se koukáme, jestli jsou sršni doma“ – textem pod kresbičkou Vladimíra Renčína, jakož i jiných, třeskutých filozofických traktátů se dovolávám Vaší paměti. Taky se Vám stýská po Vladimíru Jiránkovi, Pavlu Matuškovi, Jiřím Slívovi, Dušanu Pálkovi, Janu Vyčítalovi…?

Výčet našich veličin kresleného humoru by přesáhl půlstránku, kdyby oni, i jejich následníci našli uplatnění v současných tištěných médiích. Místo kresleného humoru si prostor usurpují rozsáhlá, barvitá zpravodajství, prognózy, analýzy, komentáře, a strakatá směs všeho dohromady, zvaná bulvár.

Tak si připomeňme, že i vzorně vedené, vyvážené diskuze nemohou konkurovat aktualitě pod politicky neutrálním obrázkem z kreslířova pera:

„ Na volebním programu není moc co vysvětlovat. Jako každé abstraktní umění se vám buď líbí, nebo nelíbí…“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.