Václav Souček: První mezi prvními

Domnívá-li se ministr zahraniční, že dělá svou práci dobře, je vyveden z omylu premiérem i prezidentem. Domnívá-li se premiér totéž, je vyveden z omylu nejlepším ministrem financí. Ministr financí drží kasu, a kdo drží kasu ... Mariášníci ovšem vědí, že na forhontě je každou chvíli někdo jiný.

Jen první mezi prvními si neochvějně a za všech okolností vedou svou. Proto jsou za první mezi prvními považováni lidem obecným. Lid obecný je na tom po celém glóbu stejně; je mu souzeno modlit se a pracovat, v potu tváře chléb svůj dobývati.
Čas od času lidu obecnému doklapne, že prvních mezi prvními je příliš mnoho, a nastane to, čemu lid obecný říkával převrat. To krátké období probíhá jinak v písečných pouštích, jinak na úrodné černozemi, jinak v panelákovém ghettu volebního okrsku.
V oblastech země Koruny české bývá zvykem, že krátké vzepětí národního obrození je vystřídáno nepoměrně delším napínáním na skřipec národního opruzení.
Neboť znovu neúměrně narůstá počet prvních mezi prvními...

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.