Václav Souček: Proudění

Uvykáme opět rozmarům počasí. Nadprůměrně teplému lednu se vymyká bílá peřina na horách, o níž pečují sněhová děla, napájená elektřinou a vodou.

Průmysl zábavy a rekreace funguje, doufejme, že proudění bude příznivé a odtávání pozvolné. Čekáme také na mráz, s úpěnlivým přáním, aby se opět neopozdil až do května.

Čekáme i na názorové proudy zpoza západní hranice, od staronové německé koalice, přes čtyři měsíce čekáme - aby se i naše názorové politické proudy nějak ustálily. Hledáme průniky programů našich svérázných parlamentních stran, které zatím nejsou koaličně kompatibilní.

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

Promiňte to šroubované vyjádření, čeština je dostatečně bohatá, aby je zjednodušila: vyčkáváme na prvního, kdo pozdraví u vrbiček vítěze a bude shledán vyhovujícím. Následující změna proudění snad poté přinese kýženou toleranci, a povolební ledy pozvolna povolí.

Pokud ovšem mráz, jenž obvykle - jak známo - přichází z Kremlu, nepřijde odjinud.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.