Václav Souček: Principy

Česká televize umí i potěšit. Novoroční dopoledne zpříjemnila milovníkům výběrového humoru repríza Saturnina a téhož večera byl k vidění podobně výběrový, o něco letitější film režiséra Karla Steklého „Svatby pana Voka“ s Milošem Kopeckým a úchvatným Pavlem Landovským v roli císaře Rudolfa II.

Snímek vznikl v roce 1971, na slušnou výpravu Čs. státní film opravdu našel občas prostředky, a navzdory husákovské normalizaci sedmdesátých let obsáhl i podobenství dodnes hořce aktuální.

V rádoby frivolních sňatkových eskapádách pana Voka se najednou objeví jeho letmá úvaha mezi řečí – pardon, jestli není její citace zcela přesná: „vládnout - to znamená pokoušet se celý život spojovat nespojitelné…“.

Píšeme třetí den roku 2018 a kolo dějin svůj pohyb nezastavilo; kdysi bylo poháněno bosýma nohama v žentouru, o pár set let později roztáčíme jeho centrifugu energií z atomu. Principy vládnutí se nezměnily.

autor: VS
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.