Václav Souček: Podpora z Evropy

Ne všechno se vždy zdaří podle plánu, neboť - jak známo - cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. 

V minulém týdnu rozhodla Evropská komise, že pošle Iránu 18 milionů eur. První část z „balíčku" padesáti milionů tak má zemi odpomoci od amerických sankcí. Osm milionů má doputovat do soukromého sektoru, osm na podporu životního prostředí, a dva miliony by měly být zacíleny na boj s drogovou závislostí.

Podporu bohatému ropnému státu lze vnímat i jako plácnutí přes prsty USA po odstoupení amerického prezidenta D. Trumpa od mezinárodní jaderné dohody s Iránem z roku 2015. Agenturní zprávy se zdvořile vyhýbají slovům, jako jsou nesoulad, rozmíška, či konflikt.

Cílů podobných opatření a protiopatření se svět obvykle dobere až při realizaci, do té doby je může politologie pouze predikovat po mumlavém způsobu podomka z románu Hostinec u Kamenného stolu: „Jářku, ta věc bude mít pozadí…".

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.