Václav Souček: Otec vlasti a Den rodiny

Bombastické slávy a vznosná hesla jsou používány u příležitosti kalendářních výročí. Panovníka evropského formátu Karla IV. dějepravci zvou otcem vlasti a naši úctu si bezesporu zasluhuje.

Neděli 15. května znamená stolní kalendář coby „Den rodiny“. Paměť si při té příležitosti okamžitě vybavila bezelstný závěr školního dítka z let anno domini: „Karel Čtvrtý byl otec vlasti, a vlast je naše máti. Karel IV. je tedy náš dědeček.“
Zmíněný Den rodiny zase evokuje těsně vedle proklamované zásady „Rodina je základ státu“ někdejší titulní stránku Vladimíra Renčína, zobrazující neuvěřitelný binec v domácnosti, kreslícím filozofem doplněnou o téměř rezignovaný dovětek: „… odpusť, státe, že i naše rodina je Tvým základem…“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.