Václav Souček: O zakládání shora

Novou politickou stranu založil na Slovensku čerstvý exprezident, u nás se postavil do čela nové politické formace její stvořitel, Václav Klaus mladší. Obě strany jsou založeny shora, zastřešeny programem, jaký si žádá buď bezvýhradný souhlas, nebo alespoň neproblematické přikývnutí.

Komentáře zmiňují nový populismus, a šetří kritikou na adresu stran tradičních, mírně znavených ustavičnými půtkami, ale moudře laborujících se soubory dosavadních hořkých zkušeností. Obecně se ví, že všechno už tu bylo, a že mezi levicovou a pravicovou krajnost se vejde spousta slibů.

Pokud se povede shoufovat podobné množství dosavadními praktikami zklamaných voličů, mají i politické domy, stavěné od střechy, naději na úspěch.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pomníčky a pomníky

    Zamrazí Vás v zádech, když si někdo honí triko na silnici okolo Vašeho volantu, nebo se vynoří dokonce proti Vám. Pomníčků u příkopů neutěšeně přibývá a konce to nebere.

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Nahoře

    Petr Novotný měl tehdy ten geniální nápad - když bratři Nedvědovi spolehlivě vyprodávali Lucernu, proč s nimi neuspořádat koncert na Strahovském stadionu? Povedlo se.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.