Václav Souček: Naklíčená domněnka

Doživotně odsouzený za vraždy, a posléze omilostněný. Že by prezident vyvažoval nevyvážené? Milost má být ohraničena sedmiletou podmínkou.

Zatím nevíme, s jakou se vrátí hlava státu z čínské mise. Zato se projevují rozkolísané nálady, chladnokrevné úvahy a horkokrevné rezultáty se množí jak králíci v australské buši.

Nuže, jednu z opovážlivostí zkusme pojmenovat. Trestaný za krádeže, nedovolené ozbrojování, útok na veřejného činitele, odzbrojení policejní hlídky a odcizení služebního vozu, posléze odsouzený za dvojnásobnou nájemnou vraždu plus pokus o vraždu na doživotí po celou dobu výkonu trestu tvrdí, že se žádné z vražd nedopustil.

Z tohoto úhlu pohledu lehce klíčí kacířská domněnka, že odsouzený možná do nikoho nestřílel, zato si však frajersky, a opakovaně vystřelil jak z policie, tak i z vězeňské služby. Což silové složky zákonitě nesou nelibě, a při vhodné příležitosti se vynasnaží všechno podobným „srandistům“ sčítnout i s úroky. Naklíčená domněnka nezpochybňuje ani v nejmenším výroky moci soudní.

Odjinud - dodejme, že každý říční tok mívá vratiproudy a tišiny. Rovně teče jen umělý kanál.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio