Václav Souček: Na kus řeči

Premiér (a jak sám říká krizový manažer) Andrej Babiš je vlídně zván na kus řeči do Říma. Než se na to v průběhu letních vedřin zapomene, je třeba si připomenout, že nepůjde o rozmarné, neformální setkání jako za éry Berlusconiho, probíhající u bazénů a jachet v Toskánsku blahé paměti. 

Srdečné rozhovory v přátelském duchu se ovšem povedou o záležitostech, zajímajících obě strany - řečeno diplomatickou staročeštinou. Tak jako tak si necháme přátelskou návštěvu něco stát; kolik to bude, to záleží na přesvědčení a neústupnosti obou stran, jakož i na pokračování drastického a nelítostného cestovního ruchu, který setkání vyvolal.

Dost možná se cestující veřejnost konečně dočká definovaných rozdílů mezi běženci, uprchlíky a migranty.

V této souvislosti je třeba uvést čerstvou zprávu z našich novin: EU prý stopla námořní operaci Sophia na pomoc běžencům, protože z pohledu Itálie příliš napomáhá migraci a málo bojuje s pašeráky lidí. Zjednodušeně řečeno - zatčeno bylo neúměrně málo pašeráků k počtu zachráněných migrantů.

Zisky převaděčské mafie se odhadují na miliardy dolarů ročně. Lybijské výsostné vody zůstávají pro pronásledovatele pašeráků nepřístupné.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.