Václav Souček: Letní a zimní

Hořké vzpomínání na 21. srpen osmašedesátého poněkud zastřelo aktuální propadáky, tak jako havárie dálničního mostu v Itálii zaujala prvořadou pozornost ve zprávách - a odvedla pozornost od stále nedošetřeného případu ve Studénce. 

Mezi vymoženosti letošního srpna spadá i vyjádření občanů Evropské unie ke střídání letního a zimního času; jen za první měsíc prý hlasovalo přes milion lidí a dotazník byl k dispozici ve všech úředních jazycích EU, aby nikdo nezůstal oslyšen.

Unie zvážila podněty občanských iniciativ a peticí, přijala podnět osmdesáti europoslanců a vyzvala Evropskou komisi, aby rizika střídání časů vyhodnotila. Diskuze, zda má změna času smysl, se vede spoustu let; doufejme, že proces vyhodnocení rozsáhlého průzkumu mínění a návrhů konkrétních kroků nebude trvat stejně dlouho.

Vzpomeňme s tichou úctou již zesnulého pana Pecky, pekaře z Vysočiny; díky svému řemeslu dávno věděl, že jak si člověk na co zadělá, takového se dočká výsledku. Ankety, rozbory, ani komise k tomu nepotřeboval.

autor: VS
Spustit audio