Václav Souček: Kouzlo a kouzla

Předvánoční obchodní a úklidový shon spěje k vrcholu, a ode dneška za týden by měl skončit. Dá se očekávat, že Štědrý den bude zase statisticky o něco štědřejší, alespoň podle nezvládaného objemu zásilkových služeb, spotřeby balicího papíru, a posléze i přetékajících popelnic.

Dárky a dárečky se staly předmětem byznysu, dokonce i půjček, posléze dluhů, a následně i exekucí. Máme-li hluboko do kapsy, měl by velet zdravý rozum ke zdrženlivosti; oni by Vaši blízcí rádi oželeli hojnost nadílky, kdyby znali cenu Vašich obětí. A pak je tu zvláštní úzus o tom, že přátelství a přízeň posilují jen malé pozornosti, protože ohromující dary a velké majetky k lecčemus zavazují.

Prozaický závěr: měkké dárky jsou praktické, takže ponožky nezavrhujte. A máte-li na to, abyste potěšili norkovým kožíškem, nebo klíčky od nové mobility, pak dbejte na to, aby to bylo do rodiny, nikoliv mimo. Půvabné kouzlo Vánoc by se - až se to provalí - mohlo proměnit v nepůvabná kouzla sporů o majetky.

A pradávný štědrovečerní obyčej ještě stojí za zmínku: jeden talíř navíc u společného stolu. To kdyby někdo přišel…

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.