Václav Neckář znovu zpívá. I na lodi v ulicích Zlína

27. říjen 2015
Rendez-vous

Václavu Neckářovi je 72 let a přiznává, že za mnohé vděčí svému strážnému andělovi. Poslechněte si jednu z legend české hudby i její nejnovější hit.

Václav Neckář se stal společně s Filipem Ráczem hostem Moniky Brindzákové. A přiznává, že strážní andělé, o kterých zpívá, provázejí i jeho.

Pomohli mu, když ho v šedesáti postihly vážné zdravotní problémy a doslova se učil znovu mluvit. Teď už komunikuje - a zpívá. Nová písnička Zpívám, kterou nahrál společně se skupinou FiHa, je toho důkazem.

„Po té mozkové příhodě je to pro mě složité,“ přiznává okolnosti vzniku klipu k nové skladbě. Přesto opět září. A jeho nový spolupracovníci z FiHa označují vzájemné kontakty za znamenité, byť je dělí několik generací.

Václav Neckář

Šéf kapely Filip Rácz dodává, že se poprvé setkali před třemi lety a našli souhru. Proto i píseň Two People, kterou kapela zpívala už několik let, dostala i český text právě pod názvem Zpívám.

„Vašek mě dotlačil,“ říká s úsměvem a vysvětluje, že i když původní myšlenka zněla kombinovat v písni češtinu a angličtinu, nakonec skončili u češtiny.

A mimochodem, oficiální videoklip k písni se točil s lodí v ulicích Zlína.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.