Václav Knop: Pedantem jsem doma i jako doktor v seriálu Slunečná

16. duben 2020

Herec, dabér a režisér Václav Knop teď sice žije hlavně rolí doktora Vacka v televizním seriálu Slunečná, ale po několika letech se chystá zpět také na divadelní prkna. Diváci ho uvidí, jako pacienta s Tourettovým syndromem, v inscenaci z prostředí čekárny psychiatrie. Posluchači se zase mohou těšit na nové audioknihy, které Václav Knop připravuje a nahrává ve svém studiu.

Herec Václav Knop získal, již po několikáté v životě, velkou seriálovou roli. Po nerudném tělocvikáři ze seriálu Hospoda exceluje v současné době jako doktor Zdeněk Vacek v seriálu Slunečná. Roli ale nedostal náhodou, tvůrci si ho už předtím v několika seriálech pěstovali: „Byl jsem v Krejzových, hrál v Modrém kódu i v Ohnivém kuřeti, a tak si mě otestovali. Dělají to dobře, protože si své lidí opečovávají. A já jsem stále postupoval a postupoval, až jsem se dostal k téhle roli ve Slunečné,“ popisuje svoji další seriálovou cestu herec.

Xavera zajímalo, zda Václav Knop očekával od této role stejnou popularitu, jakou získal pedantský Jonáš z Hospody: „Ani ne. Ze začátku to byla jenom taková malá role. Já jsem totiž původně podepisoval smlouvu na epizodní roli. A je vždycky moc hezké, když se člověku právě z takové jenom dokreslovací role podaří na sebe trochu upozornit a lidé si ho začnou všímat. Ale je také pravda, že jako doktor Vacek mám v seriálu hodně příležitostí, myslím tím ty herecké, a to je strašně důležité. To jsou prostě role, které se hrají moc dobře.“

Jako seriálový doktor Vacek má Václav Knop příležitost uplatnit také svůj sklon k pedantství a napomínání, který je pro něj typický: „Ten mám ale i v osobním životě a musím se tomu bránit, abych pořád někoho nevedl. Získal jsem ho zřejmě díky rodičům, kteří byli oba učitelé, mám to v sobě jako v koze,“ usmívá se herec, který má kolem sebe rád harmonii.

Sherlock Holmes nebo doktor Watson

Václav Knop, jehož hlas je známý i z dabingu nebo z nádražních hlášení v celém Česku, oslovuje příznivce krásného psaného a mluveného slova také prostřednictvím audioknih. Mezi ty nejznámější patří například příběhy Sherlocka Holmese. K audioztvárnění si vybírá hlavně knížky, které ho zajímají herecky. A protože spolu se synem vybudoval i vlastní nahrávací studio, má možnost knihy nejenom namluvit, ale jejich audio verze také režírovat a mixovat.

A jak se to dělá? „Knihu si musím nejprve přečíst a připravit. Pokud to jde, tak si ji vytisknu a na papír doplňuji značky. Také přemýšlím, jak bude kdo mluvit. Velký rozdíl je například mezi tím, jak cituji slova Sherlocka Holmese nebo slova doktora Watsona. Na načítání mám dost času, takže čtyřicet až šedesát stran knihy načtu za jednu frekvenci, která s přestávkami trvá tři až čtyři hodiny. Audioknihy režíruji a produkuji, a proto mám rád i pracovní mix v jejich závěru: vyčištění zvuku, střih, vymýšlení předělů a vkládání muziky. To všechno moc miluji,“ přiznává Knop.

Kvůli divadelní roli se musel učit neslušná slova

Herec začal v posledních letech uvažovat také o návratu k divadlu a nakonec se mu to povedlo. Dostal nabídku na roli pacienta s Tourettovým syndromem v inscenaci, která se odehrává v prostředí čekárny psychiatrie. Příznakem některých takových pacientů bývá koprolálie, tedy sklon k používání takzvaných fekálních slov. „Toho jsem se nejprve zděsil, ale potom mě to tak chytlo, že jsem začal na internetu hledat další a další nadávky. Tím jsem začal překvapovat a bavit i své kolegy.“

A pokud vás zajímá, kolik sprostých výkřiků můžete od Václava Knopa během tohoto dvouhodinového představení slyšet, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio