V Zoo mě vzrušovali hroši. Omeletky Haliny Pawlowské o nedělních rituálech

20. červen 2021

Mark Twain řekl: „Už vím, na co je týden. Aby se člověk mohl zotavit z únavy neděle.“ A právě neděle bude hlavní náplní dnešních Omeletek s Halinou Pawlowskou.  

Neděle znamená pro každého něco jiného. Italové chodí o víkendu nejčastěji do kina, Němci chodí do hospody a Francouzi dávají přednost lesíku. Češi ze všech Evropanů nejvíce plení o víkendu supermarkety.

Trefně to ale popsala spisovatelka Susan Ertzová: Miliony lidí touží po nesmrtelnosti, a přitom nevědí, co mají dělat, když v neděli odpoledne prší.

Tajemství s tatínkem

Když jsem byla malá, maminka nás často v neděli s tátou vyhnala ven, aby měla chvilku klid. Táta mě bral třeba do Tróje do Zoo, vzpomíná Halina Pawlowská.

V Zoo mě vzrušovali hroši. Jednou tam měli malého hrocha. Nakláněli jsme se s tátou nad ochozem, pozorovali, jak se ta obrovská zvířata pod námi pohybují. A najednou mne tatínek popadl a posadil na hřbet toho mladého hrocha. Byla jsem víc ohromená než polekaná, ale lidi začali křičet a ten hrošík zrychlil... Tatínkovi jsem pak musela slíbit, že to mamince nikdy nepovím.

V neděli bojuju s demencí

Jak tráví neděle frontman kapely Olympic, neustále mladý a temperamentní Petr Janda?

„Že je neděle, vnímám zásadně. V pondělí až pátek jsou děti doma a vozím je do školy a ze školy a pak zase na kroužky. Když hraju, hraju většinou v pátek nebo v sobotu. V neděli ale nemám na starost vůbec nic. Neděli si užívám. Neděli miluju. Máme dobrý oběd. A odpoledne si dávám šlofánka, protože je to prý zdravé. Když odcházím do postele, říkám ženě, že jdu bojovat s demencí.“

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Ivany Maršálkové Klid před bouří. Svůj text z knihy Zeptej se mámy přečte Halina Pawlowská. Dozvíte se, jak vypadá obyčejná neděle spisovatelky Báry Nesvadbové a jaký je nejoblíbenější nedělní rituál zpěvačky Hanky Křížkové. Nebude chybět ani recept na nedělní oběd.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související