V ZOO Dvůr Králové se bude slavit Světový den lvů!

10. listopad 2016

Vůbec první celosvětová kampaň upozorňující na tíživou situaci lvů ve volné přírodě startuje v sobotu 10. srpna 2013.

V ČR se Světový den lvů bude konat v ZOO Dvůr Králové nad Labem, kde ho uspořádá nadační fond WildAfrica ve spolupráci se ZOO a cestovní kanceláří Livingstone.

V ZOO Dvůr Králové se bude slavit Světový den lvů

Návštěvníci se mohou těšit na povídání o lvech, na hry, soutěže o ceny a rovněž na dražbu předmětů z Afriky nebo o Africe. Výtěžek akce bude použit na ochranu divokých lvů.

Lev Brahma v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Lev je v lidské symbolice využíván snad nejčastěji ze všech zvířat. Vždyť i Česká republika ho má na svých státních symbolech.

Lev Brahma v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Počet lvů ve volné přírodě se ale neustále snižuje. „V celé Africe dnes žije podle posledních odhadů jen něco málo přes 15 000 lvů. To je méně, než je počet obyvatel Dvora Králové," říká Radek Klimeš z nadace WildAfrica.

Podle něho je situace divokých lvů zcela kritická, a proto se nadace WildAfrica přidala jako partnerská organizace ke Světovému dni lvů, jenž je pořádán ochránci přírody ze Zambie a Velké Británie.

V sobotu 10. srpna 2013 tak bude u výběhu lvů v ZOO Dvůr Králové probíhat od 10 do 16 hodin velká charitativní a osvětová akce, kde se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavého nejen o životě lvů, ale i o hrozbách, kterým musejí ve volné přírodě čelit.

„Pro návštěvníky jsme připravili nejen vyprávění o lvech v Africe, ale rovněž hry, soutěže o ceny a dražbu předmětů z Afriky pocházejících nebo s Afrikou souvisejících," přibližuje Jana Myslivečková, tisková mluvčí ZOO Dvůr Králové, a dodává: „Náš lví samec Brahma se nedávno pářil se samicí Avaini, tak uvidíme, jestli něco ze svého repertoáru předvedou i tentokrát."

Dražba, jejíž výtěžek přispěje ke spočítání lvů v Zambii a k následnému odbornému návrhu, jak je chránit, začne v 15 hodin. Ceny a předměty do dražby věnovala cestovní kancelář Livingstone a jsou mezi nimi například ebenová soška Masajky, fotografické knihy o afrických zvířatech či kniha s věnováním ke Světovému dni lvů od populárního cestovatele Miroslava Zikmunda.

Ještě v roce 1975 se africkými pláněmi prohánělo asi čtvrt milionu lvů. Dnes už jsou v několika afrických zemích zcela vyhubeni.

Hlavními příčinami poklesu jejich stavů je ztráta míst vhodných k životu, snižování množství potravy, konflikty s lidskými osídleními, ale i trofejní lov, pytlačení a nemoci.

Asijských lvů je ještě mnohem méně než afrických. Už před víc než sto lety je lovci téměř vystříleli a zůstalo jen 13 zvířat. Podařilo se je ale zachránit a dnes žije v indickém státě Gudžarát něco přes 400 lvů.

Slavný slezsko-německý zoolog Bernhard Grzimek kdysi prohlásil: „Za padesát let se již nikdo nebude zajímat o výsledky konference, které dnes zaplňují titulky novin. Ale vyjde-li v červenavém úsvitu z houštiny lev a dunivě zařve, i za padesát let se lidem sevře srdce. Bez ohledu na to, zda budou mluvit anglicky, svahilsky nebo německy ..."

Bohužel ani Bernhard Grzimek nemohl tušit, že za těch 50 let, o kterých mluvil, budou lvi v Africe čelit vyhubení a že svůj silný hlas nebudou používat jen k bránění teritoria, ale že s ním budou volat o pomoc.

Přijďte v sobotu 10. srpna 2013 do ZOO Dvůr Králové podpořit lvy i vy!


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio