V zimě vyjíždí pracovníci královéhradeckých vodáren ke dvěma poruchám potrubí denně

4. únor 2013

Přes zimu mají zaměstnanci vodáren v Hradci Králové práce až nad hlavu. Mrazivé počasí totiž ničí potrubí a to čas od času praskne. Letošní zima je ale zatím co do počtu poruch srovnatelná s rokem minulým.

Pracovníci Královéhradecké provozní, tedy společnosti, která do Hradce Králové vodu dodává, zatím řešili necelou osmdesátku případů. V průměru musí do terénu vyrazit dvakrát denně.

V tomto období roku se ale nejedná o nic ojedinělého. Pokud přijdou větší mrazy, tak počet poruch určitě ještě vzroste.

Úplně nejhorším je pro stav potrubí střídání teplot, kdy v noci mrzne a přes den se oteplí. Na poruchu se pak přijde tak, že voda vyvěrá na povrch. Varovným signálem může být i zvýšený odtok z vodojemů.

Závadu buď objeví sami pracovníci vodáren, nebo je někdo upozorní. „V tu chvíli je samozřejmě nejjednodušší zavolat na naše zákaznické centrum, kde vyvěrání vody nahlásíte. Oni to pak předají na dispečink a my začínáme řešit poruchu,“ přibližuje postup Veronika Bergrová z Královéhradecké provozní.

Odstranění takového problému je většinou záležitostí několika hodin. Jedna oprava přijde na zhruba 20 až 30 tisíc korun, částka ale může být i vyšší.

Jak poruchy ovlivňují dodávky vody, se liší případ od případu. Někdy je bez vody celá ulice nebo dokonce celý blok, jindy jediný dům.

Lidé zůstávají bez dodávky vody jen nezbytně nutnou dobu. Pokud by oprava trvala déle, je do dané lokality přistavena cisterna s pitnou vodou. To ovšem není možné, když je hodně stupňů pod nulou, voda totiž zamrzá.

Cisterny jsou ale přistavovány opravdu jen zřídka. Letos například ještě k žádnému velkému problému nedošlo. Poslední velkou poruchu zaznamenaly vodárny začátkem roku 2012. Tehdy postihla většinu Hradce Králové a dotkla se tisíců lidí.

autor: ova
Spustit audio