V září sklízím oranžová rajčata. Prospěje to jim i rostlině, říká zahradní rádce František Hlubocký
Hostem naší radioporadny je zkušený zahradní rádce František Hlubocký. A připraven je i odpovídat na vaše dotazy, které se týkají údržby zahrádky v tomto období v mnoha různých směrech.
Co říkáte na počasí? Uplynulé dny opět skoro rekordní teploty, co na to naše zahrady?
Není to zase až tak nejhloupější, protože předtím spadlo dost vody, takže někde v podzemí je. I když vody není nikdy moc. Ale kdo ji má, může přizalít. Takže si ještě můžeme dovychutnat práci našeho léta, což jsou v současné době papriky a rajčata, protože teď dozrávají. Ještě není žádná starost, že musíme ukončovat jejich vegetaci.
Malá rajčata, která by nyní kvetla, už by nedozrála a neměla dobrou chuť. Takže odštipovat vršky s dalšími květy a malými plody.
František Hlubocký, zahradní rádce
Ale přeci jen, večer a ráno je už chladno, přitom přes den vedro. Tak jestli není potřeba nějaká speciální ochrana pro naše zahrádky?
Ani ne snad doslova ochrana, ale spíše ošetření. Podobně jako třeba v červnu a v červenci, když se lidé ptají, zda odstraňovat listy odspoda. Já to pořád zakazuji, protože ty listy mladé rostliny potřebují. Ale nyní už můžeme opravdu listy odspoda, speciálně ty, které už nejsou příliš pěkně zelené, odstranit. Aby sluníčko do plodů a hroznů rajčat mohlo jít.
Čtěte také
Na druhou stranu už bychom jim neměli dovolovat kvést a nasazovat další plody, protože tím zpožďujeme dozrávání těch stávajících zelených a vytváří se jich zbytečně mnoho. A ani ty zelené už nedorostou do správné velikosti. Takže klidně už můžeme zaštipovat, vyštipovat a nechávat jen ty alespoň z poloviny vyvinuté zelené plody, aby už dozrály.
Protože ať chceme, nebo nechceme, je polovina září, máme krásné počasí, kdy budou ještě rajčata ochotna dozrávat venku, ale s bídou to potrvá ještě tři týdny nebo měsíc. A ta malá, která by nyní kvetla, by už nedozrála a neměla dobrou chuť. Takže odštipovat vršky s dalšími květy, s malými plody.
V podstatě totéž trochu platí i pro papriky. Protože i paprika je ochotná nasadit znovu nové vrcholy a spoustu květů. Tedy papriky trochu zaštípneme, už jim nedovolíme vytvářet mnoho nových plodů. Raději ať ty, co tam máme nyní, jsou pěkně červené nebo žluté, prostě sladké a zralé.
A kdo se bojí o rajčata? Je možné ještě ta zelená, nebo už částečně narůžovělá, podtrhávat a dát třeba na košíček domů dozrát?
Já v tuhle dobu už také sklízím rajčata, která jsou taková oranžová. A to ze dvou důvodů. Jednak dopřávám sílu rostliny těm dorůstajícím plodům a ta utržená rajčata opravdu dobře dozrají.
Čtěte také
Není ani nutné je dávat speciálně na okno, na sluníčko, stačí je mít někde na ošatce. Udělají ozdobu v bytě a mohou klidně zčervenat i ve tmě.
Ale stejně si myslím, že ty, co dozrají na světle, jsou chutnější. Stačí 15 až 20 stupňů, nemusí to být žádná velká výheň, taková rozumná teplota.
Jinak, co se týče chemického ošetření. Já už bych asi nestříkal, i když může přijít plíseň. Ale také proto už sklízím. Ta oranžová by už nenapadla. A ono lehké podtržení má ještě další význam. Protože v noci už je rosa a chladno, tak rajčata, jak se střídají rozdíly teplot a už jsou nazrálá, ráda praskají. Zelená neprasknou, oranžová sklidíme do tepla, a máme bohatou úrodu.
Celou zahrádkářskou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Základem zdravé půdy je hnůj a kompost. Jakých chyb se vyvarovat při výsevu rajčat a paprik?
Kvalitní půda je základ úspěchu, ať už se rozhodneme pěstovat cokoli. Úrodná vrstva umožňuje rostlinám růst, kvést a plodit. Vyplatí se o ni dobře pečovat.
-
Jakmile něco na zahradě sklidíme, vezmeme nůžky nebo pilku a uděláme průklest či zkracování větví
V naší zahradnické radioporadně jsme dnes přivítali zkušeného zahradního rádce Františka Hlubockého. Jako dnešní téma jsme zvolili: srpen na zahradě.
-
Vlastní okurky, papriky a rajčata. Současná ekonomická situace vrací spoustu lidí k zahradničení
Zájem o sadbu zeleniny podle pěstitelů na Trutnovsku roste. Poptávka ze strany zákazníků je vetší než loni. Důvodem je současná ekonomická situace.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.