V zahraničí mě představovali jako malou dámu s velkým hlasem, říká zpěvačka Zuzana Stirská

14. říjen 2019

Zuzana Stirská je zpěvačka, bývalá členka Divadla Semafor, kde vystupovala po boku Jiřího Suchého. Pochází z umělecky zaměřené rodiny. V roce 1981 emigrovala z Československa do Západního Německa. Zde na vysoké škole vystudovala hudební vědu a nadále úspěšně vystupovala jako zpěvačka. Po Sametové revoluci se v roce 1995 vrátila zpět do České republiky. V současnosti působí jako umělecká vedoucí hudebního souboru Fine Gospel Time, ve kterém vystupují i její čtyři děti.

Od konce 60. let vystupovala Zuzana Stirská v Divadle Semafor, ale nástup neměla jednoduchý. „Ze začátku mě moc těšilo, že budu působit vedle takových jmen, jako byl Jiří Suchý, Jiří Šlitr, Milan Drobný, Zuzana Burianová, Naďa Urbánková a další. Ale potom přišlo zklamání. Začali jsme zkoušet hru Benefice, která měla tři alternace. Potom se ale zjistilo, že nemohu mít blonďatou paruku, protože v ní nevypadám dobře a tak jsem ze hry vypadla. Tenkrát jsem to při premiéře obrečela. Příležitost jsem dostala až v dalších hrách. Byly to například Ten pes je váš?, Čarodějky, Kytice a Zuzana se vrací“ vzpomíná na své začátky v Semaforu Zuzana Stirská.

Poté, co v roce 1981 emigrovala, strávila zpěvačka řadu let v zahraničí. K útěku z republiky ji motivoval i otec: „Tatínek mi řekl, že by se nezlobil, kdybych emigrovala. Vyjela jsem tenkrát s orchestrem Josefa Hlavsy zpívat do Německa. Moc se mi tam líbilo, ale podruhé už mě vycestovat s orchestrem nedovolili. A tak ve mně uzrálo rozhodnutí, že emigruji. Podařilo se mi sehnat třídenní výjezdní doložku na nákupní cestu. Měla jsem s sebou jen pár marek, baťůžek a pejska,“ popisuje zpěvačka, která později vystupovala pod jménem Zuzana Prag. Představovali ji jako malou dámu s velkým hlasem a ona tak procestovala téměř celý svět.

Fine Gospel Time

Na svých cestách čerpala Zuzana Stirská inspiraci ze všech koutů světa a velmi se jí zalíbily gospely, zejména to, jak hudbu zpěváci prožívají. Má ráda sborový zpěv, proto toužila zpívat a hrát tento styl hudby i po svém návratu do Čech. Založila soubor Gospel Time, který v současnosti nese nové jméno Fine Gospel Time. „Název jsem vymyslela den předtím, než jsme vystupovali v Semaforu v roce 1999. Hru, která se jmenovala Zuzana se vrací, pro nás tenkrát napsal Jiří Suchý. Inspirací mu bylo vystoupení mojí dcery Viktorie v Caruso show.

Zuzana Stirská své příznivce pozvala na koncert k 20. výročí Fine Gospel Time, který se uskuteční v Divadle Hybernia 21. 10. 2019. Je zároveň spojen s oslavou narozenin, které zpěvačka oslaví 26. října. Gratulanty na koncertu budou: Věra Martinová, Jiří Suchý, Karel Vágner, Petr Jablonský, nevidomý zpěvák Radek Žalud a další.

Zuzana Stirská je maminkou čtyř dětí, které všechny mají umělecký talent. Co všechno její děti zvládají, si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

Spustit audio