V Trutnově chtějí zatočit s přemnoženými potkany. Boj by měl začít na jaře příštího roku

8. prosinec 2017 10:40

Zastupitelé v Trutnově budou na prosincovém zasedání zastupitelstva příští týden hlasovat o chystané nové vyhlášce. Ta by majitelům nemovitostí ve městě nařídila plošnou deratizaci. Pokud zastupitelé vyhlášku schválí, měli by boj s potkany ve městě svést na jaře přšítího roku. 

Potkanů je ve městě víc než obvykle, za což mohou například i mírné zimy z uplynulých let. Ale stejným problémem jsou opakující se chyby obyvatel především na sídlištích, kde lidé potkanům doslova podstrojují, říká majitelka deratizační firmy Ladislava Šimková: „Sídliště Zelená louka, sídliště Smeťák, Křižíkova ulice. A máme tam třeba vylité nudle, knedlíky. Pokaždé tam nacházíme jiné druhy potravy."

Například v Pomněnkové ulici se dnes dala najít bramborová kaše a několik kusů tvrdého pečiva. Není se co divit, že je potkanů v podobných lokalitách víc. A tak město chystá vyhlášku, která by nařídila v období od 19. března do 19. dubna 2018 plošnou deratizaci.

Starosta Ivan Adamec si uvědomuje, že ne všichni majitelé nemovitostí budou jásat: „Někdy je to obtížné, protože to samozřejmě stojí nějaké peníze. Musí se nastražit ty jedové pasti a ty věci okolo toho."

Deratizaci totiž musí každý majitel nemovitosti provést na vlastní náklady.

Bojovat s přemnoženými hlodavci by prý bylo potřeba celoplošně, jenže vyhláška nemusí fungovat na všechny. Ostatně, stejně jako kterýkoli další předpis nebo nařízení, uvědomuje si Ladislava Šimková, jejíž firma se o deratizaci v některých trutnovských lokalitách stará.

Potkan (ilustrační foto)

„Samozřejmě máme mezi lidmi takové jedince, kteří řeknou: my jsme tady nikdy nic neměli, my tady nic nemáme, my proto nic dělat nebudeme. Obvykle to jsou právě ti největší nezbedníci, kteří mají doma nepořádek a mají doma hlodavce a prostě to neřeší. Musí to za ně řešit okolí," říká Ladislava Šimková.

Podle vedoucí odboru životního prostředí trutnovské radnice Venduly Kasperové je navíc velmi složité dodržování vyhlášky nějak vymáhat: „Bohužel tady asi zákonodárci to úplně nedomysleli. A ta pravomoc kontroly tam pravděpodobně není. Je to opravdu na zodpovědnosti všech majitelů budov a objektů."

Ještě o něco složitější to je s případnými sankcemi. Pro mnoho lidí je největší sankcí to, když vidí potkana přeběhnout náměstí nebo když jim začne pobíhat po chodbě - udělit pokutu za nedodržování vyhlášky o deratizaci je ale komplikované.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související