V Trstěnici mají unikátní dvanáctibokou stodolu. Zachránila ji parta archaických nadšenců

22. říjen 2018
Česko – země neznámá

V obci Trstěnice u Litomyšle v Pardubickém kraji mají novou stodolu. Přesněji řečeno staronovou. Pochází totiž z konce 17. století a do Trstěnice byla převezená ze sousední obce Čistá. Unikátní roubenou stavbu zachránil Spolek archaických nadšenců.

Polygonálních, tedy vícebokých roubených stodol je v Česku jako šafránu. V obci Trstěnice se jednu takovou podařilo zachovat i pro další generace. Nejprve ji ale čekalo velké stěhování.   

Když se do společné práce pustí architekt, archeolog, historik umění a oborník na restaurování kovů, pak jde všechno jako po másle. O to víc, když jsou to bratři. Vojtěch, Matěj, Jakub a Jiří Kmoškovi si před lety spolu s rodiči založili Spolek archaických nadšenců. A snaží se o to, aby vesnice v okolí Litomyšle dál vyprávěly své příběhy. A hlavně, nezanikly jejich tradice a památky.  

Roubená polygonální stodola stála původně v sousední obci Čistá, kde byla součástí většího hospodářství. Objekt se v roce 2015 nacházel v havarijním stavu a naděje na jeho záchranu byla mizivá. „Je velmi pravděpodobné, že by to dřevo ze stodoly posloužilo na otop,“ říká předseda Spolku archaických nadšenců a spoluzakladatel Institutu lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí Matěj Kmošek. „Dvanáctiboká stodola je velmi stará, na základě dendrochronologického průzkumu jsou krov a obvodové stěny datovány do roku 1697 až 1698. Tuto památku jsme nemohli nechat jen tak padnout.“

Ve stodole dál mlátí obilí

S rozebíráním stodoly začali Kmoškovi v létě 2015. Jednotlivé prvky označili číselnými kódy a ty pak postupně procházely opravami a restaurováním. Po částech byla stodola převezena na pozemek Mikšíkova statku v Trstěnici. „Podařilo se nám zachránit velké množství původních trámů. Proto stodola působí autenticky, samozřejmě i díky mohutné doškové střeše, která je z žitné slámy,“ dodává Vojtěch Kmošek.  

Plocha stodoly zaujímá přibližně 200 metrů čtverečních. „Stodola je patrová a má tři části,“ vysvětluje Vojtěch Kmošek. „Prostor uprostřed je mlat. Tady hrál důležitou roli průvan, který dokázal z mláceného obilí odstraňovat plevy a nečistoty. V bočních prostorách, přístodůlkách, oddělených od mlatu průběžnými prahy, se skladovalo obilí připravené na mlácení. Vyrobit a udržovat dobrý mlat je věda, jde o to postupně vrstvit, udusávat a tvrdit hlínu, smíchanou se slámou a senem. Obilí jsme tu už mlátili a vše fungovalo dobře,“ pochvaluje si Vojtěch Kmošek.   

Na Mikšíkově statku

Roubená stodola nyní stojí v areálu hospodářské usedlosti čp. 56, na kopci v jižní části obce Trstěnice. Známá je jako Mikšíkův statek. Pochází z druhé poloviny 19. století a nechybí na ní nic, co bylo kdysi součástí velkého statku: uzavřený dvůr, obytné prostory, klenutá maštal a chlívky, sýpka s povalovým stropem, dřevěná pavlač nebo výměnek. Stavba je vybudována z lícované opuky, kterou doplňují kamenné architektonické detaily.

V Mikšíkově statku se nebydlelo posledních padesát let. Před třemi lety usedlost koupil Vojtěch Kmošek a s rodinou ji začal opravovat. „Ta rekonstrukce není jen o té stavbě samotné, ale jde o širší kontext, krajinné prostředí s historickými kulturními stopami. Naše staronová stodola je toho součástí, stejně jako třeba roubená sušárna ovoce z první poloviny 19. století, kterou jsme sem přenesli z obce Kamenné Sedliště u Budislavi,“ vysvětluje majitel Mikšíkova statku.   

K areálu Mikšíkova statku vás dovede nová naučná stezka. Na třech pěších okruzích můžete poznávat zákoutí Trstěnice, jedné z nejstarších obcí Pardubického kraje. Stezka vede okolo kostela a starobylých zemědělských usedlostí. Turisté mají k dispozici tištěné mapové průvodce, které jsou k dostání na obecním úřadě nebo u Komunitního centra, kde je zároveň výchozí bod poznávací stezky. Pomocí mobilní aplikace se průvodcem po Trstěnici může stát i váš chytrý telefon. Prostřednictvím interaktivní mapy objevíte v terénu na 200 různých míst, ke kterým se vážou staré příběhy nebo mají zajímavou minulost.  

autor: BRA
Spustit audio