V Třebechovicích pod Orebem vystavují klenot mezi betlémy. Prohlédnout si ho můžete po celý rok

13. prosinec 2019

Na adventní výlet se můžete vydat i do Třebechovic pod Orebem v Královéhradeckém kraji. Právě tam, v Třebechovickém muzeu betlémů na Masarykově náměstí, mají nejcennější a nejobdivovanější dřevěný mechanický betlém u nás. Betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanismu Josefa Frimla, který byl vyroben před více než sto lety.

Muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem je jediné svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě. Jeho sbírkový fond tvoří přes čtyři stovky "božích chýší" z nejrůznějších materiálů a z tradičních i netradičních betlémářských míst. Jako klenot ho zdobí dřevěný Proboštův betlém, který je ohromujícím pohyblivým divadlem.

Figurky ze slavného třebechovického betléma vyprávějí příběhy nejen o Jezulátku, Marii a Josefovi, ale i o třebechovických předcích. Řezbář Josef Probošt začal dílo tvořit v roce 1885, práce skončily až jeho smrtí roku 1926. Na ploše 6,9 krát 1,9 krát 2,2 metry napočítáte víc než dva tisíce vyřezávaných dílů. V roce 1999 byl kulturní a umělecký skvost prohlášen národní kulturní památkou.

Postavy mají deset až patnáct centimetrů, mechanismus je z habrového a bukového dřeva, hnací řemeny jsou kožené. Zařízení se původně pohánělo ručně klikou, v roce 1935 byl přidán elektromotor.

Součástí slavného betlému je i pocta dobovému technickému pokroku, konkrétně parnímu stroji

Josef Probošt nejdřív vytvořil rohový betlémský výjev, později se ho ale rozhodl "narovnat" a přidal do něj i poctu dobovému technickému pokroku, parnímu stroji. Působivé dílo sklidilo největší slávu v roce 1967 na Expu v Montrealu v Kanadě, obdivovali ho i v Londýně nebo v Holandsku.

V Třebechovickém muzeu betlémů se dozvíte i celý příběh vzniku mimořádného díla, který kdysi začal smutnou událostí v Proboštově rodině. Seznámí vás s ním nová expozice Příběh Třebechovického betlému, která připomíná i zásluhy všech tří tvůrců. A návštěvníkům umožňuje, aby si sami některé exponáty rozpohybovali, ohmatali a pochopili dílo, které přibližuje nejkrásnější příběh o zrození nového života, rodině, lásce a obdarování. Otevřeno je po celý rok kromě pondělků od 9:00 do 16:30 hodin.

autor: VaW
Spustit audio