V šestnácti šéfredaktorkou televize Rýbrcoul TV: Je moc důležité, aby lidé informacím porozuměli

21. leden 2021

V Trutnově od loňského roku funguje projekt dětské televize s názvem Rýbrcoul TV. Parta studentů a školáků tam pod dohledem profesionálů postupně proniká do světa médií, jejich reportáže se dokonce vysílají na dětském programu České televize Déčku. Šéfredaktorkou trutnovské dětské televize je šestnáctiletá Adriana Wetterová, se kterou si dnes budeme povídat.

Adriana Wetterová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Adriana Wetterová

šéfredaktorka dětské televize TV Rýbrcoul. Pod profesionálním dohledem se tým studentů učí pracovat v reálném prostředí s technikou a rozvíjí komunikaci. Zábavnou formou se děti zdokonalují ve vzájemné spolupráci, improvizaci a společenském vystupování. Reportáže můžete vidět i na dětském programu Déčko České televize.

Jak jste se dostala k televizní práci? Už dopředu jste o něčem takovém přemýšlela?
V podstatě byla jedna velká náhoda. Skočila jsem do toho po hlavě, protože celé to vznikalo jako filmařský kroužek, ale nakonec se z toho, dá se říct téměř omylem, vyklubal filmový zpravodaj. Já jsem měla hodně svých aktivit, ale mamka se zná s Honzou Dudušem, zakladatelem Rýbrcoul TV, takže jsem nakonec byla přemluvena a moc mě to chytlo.

Jsem také předsedkyní studentského zastupitelstva ve Dvoře Králové nad Labem. Snažíme se otevírat diskuze o tom, co se nám nelíbí.
Adriana Wetterová, šéfredaktorka trutnovské dětské televize Rýbrcoul TV

Tady v rozhlase, když přišel někdo nový, tak se vždy začíná úplně od začátku a člověk se musí postupně vypracovat. Je u vás v televizi také taková postupná příprava?
Je postupná, my jsme začínali loni v lednu a únoru, kdy jsme si zkoušeli stát před kamerou a dělat první rozhovory. Pak přišla koronavirová krize a rozjelo se to v březnu, kdy jsme si zkoušeli své první reportáže. Já jsem získala zkušenost na reportážích z Krakonošova cyklomaratonu a z Mladých Buků. A potom jsem se zase takříkajíc omylem dostala do pozice šéfredaktorky.

Čtěte také

V šestnácti letech už jste šéfredaktorkou televize. A ve Dvoře Králové nad Labem, kam chodíte na gymnázium, vedete i studentské zastupitelstvo. Co to přesně je?
Už 5 let funguje ve Dvoře Králové nad Labem taková studentská městská samospráva. Schází se nás tam asi 30 studentů místních středních i základních škol, konkrétně druhého stupně. Jsme pod dozorem starosty Jana Jarolíma a místostarostky Alexandry Jiřičkové. Snažíme se otevírat různé diskuze o tom, co se nám líbí nebo naopak nelíbí, snažíme se podávat různé návrhy, které s námi pan starosta konzultuje.

To je tedy úžasné jak to ve Dvoře Králové nad Labem funguje. A vy jste starostkou tohoto studentského zastupitelstva?
Jsem jeho předsedkyní. To byla asi jediná zkušenost, než jsem do se dostala do pozice šéfredaktorky v televizi.

Pod profesionálním dohledem se tým studentů učí pracovat v reálném prostředí s technikou a rozvíjí komunikaci

Jste tedy všestranná, mladá, talentovaná dívka. Pojďme se podívat na televizi Rýbrcoul. Dá se někde naladit jako klasická televize?
Ne nedá, my fungujeme hlavně na Facebooku a spolupracujeme se Zprávičkami na dětské stanici Déčko České televize, kde naše reportáže vysílají.

Čtěte také

Jaký je to pocit, vidět se v České televizi?
Je to zvláštní, protože když jsem se na sebe koukala, tak vidím především chyby. Takže ve finále je to velké plus, protože člověk se dozví, co musí napravit.

A televizní profesionálové s vámi spolupracují a dostáváte od nich rady, co dělat a jak správně dělat?
Spolupracuje s námi Denisa Špetlová, ze začátku také Martina Adamů z Trutnovinek a jako kameramani Matyas Paster a Dušan Mihaličko.

Z České televize také dostáváte nějakou zpětnou vazbu?
Komunikujeme aktuálně s Pavlou Hajpišlovou, která je také ve Zprávičkách. Je to stále ještě studentka vysoké školy. ale má už zkušenosti. Takže zpětná vazba z České televize jde přes ni.

Co vás baví nejvíc? Setkávání se s lidmi?
Pro mě je asi největší lákadlo samotné interview. Takže rozhovory. Můj úplně první velký rozhovor byl s režisérem Václavem Marhoulem. A nervozita byla i podle toho znát, že to byla vysoká meta.

Čtěte také

Připravujete se na rozhovory?
Určitě, hledám si informace a někdy s těmi lidmi i dopředu mluvím, abych si o nich něco zjistila. Když je ta příprava špatná, tak je to potom samozřejmě na rozhovoru i vidět.

Jaké máte plány do budoucna? Přemýšlela jste o tom, že byste třeba dělala do budoucna v životě novinařinu?
Přemýšlela jsem o tom, ale já bych se konkrétně chtěla v novinařině zaměřit na politologii.

Chtěla bych se v novinařině zaměřit především na politologii. To je pro mne velké lákadlo, protože v tom žijeme. To je život.
Adriana Wetterová, šéfredaktorka trutnovské dětské televize Rýbrcoul TV

Politologie, to je ale pěkný oříšek. To je možná jedno z nejtěžších témat.
Pro mě je to ale velké lákadlo, protože v tom prostě žijeme. Je to život.

Důležité je předkládat veřejnosti správné a pravdivé informace.
Ano, podle mého názoru je důležité, aby tomu lidé rozuměli. To je můj cíl, zformulovat informace tak, aby jim lidé porozuměli.

Adriana Wetterová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak doufám, že lidé dnes rozuměli i nám v našem příjemném povídání. Adriana Wetterová, šéfredaktorka dětské televize Rýbrcoul z Trutnova, byla naším hostem. Ať se vám daří, držíme palce. Ať se vám všechny životní sny splní. Mějte se krásně. Na shledanou.
Já děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.